El moment de l'enlairament del nanosatèl·lit Menut

El nanosatèl·lit català Menut ja orbita la Terra per recollir dades de la crisi climàtica

És el segon nanosatèl·lit que Catalunya llança a l'espai després de l'Enxaneta i, a la primavera, està previst adjudicar el tercer

RedaccióActualitzat

Aquest migdia s'ha llançat amb èxit el segon nanosatèl·lit que Catalunya ha enviat a l'espai. S'anomena Menut i l'ha fabricat l'empresa Open Cosmos.

S'ha enlairat des de cap Canaveral, a Florida. S'ha posat en òrbita puntualment, a bord d'un coet Falcon 9 de la companyia nord-americana SpaceX, fundada per Elon Musk.

L'enlairament ha començat puntualment a les 15:56, hora catalana. Ha deixat una seqüència d'imatges molt vistoses.

El vídeo del llançament es pot recuperar sencer aquí:


Aproximadament una hora després del llançament del coet s'ha produït l'ejecció del satèl·lit a la seva òrbita. Es calcula que el Menut orbitarà a una velocitat de 8 km/segon i que sobrevolarà Catalunya cada cinc dies.

Formarà part del projecte OpenConstellation, un conjunt de nanosatèl·lits que treballaran de forma coordinada per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la crisi energètica i els desastres naturals, entre d'altres.

Des de la Generalitat afegeixen que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació "cabdal" per incidir en aspectes clau de la gestió del territori com l'anàlisi de la productivitat dels cultius o la prevenció i detecció d'incendis forestals, entre d'altres.
 

L'Enxaneta, el precedent

A diferència d'Enxaneta, el primer nanosatèl·lit posat en òrbita per l'executiu català el març del 2021, que dona servei en l'àmbit de les telecomunicacions, el Menut servirà per aconseguir dades d'observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica.

El tercer nanosatèl·lit es vol adjudicar la pròxima primavera i serà similar a l'Enxaneta, ja que també es dedicarà a les telecomunicacions, segons ha pogut saber TV3.

La posada en òrbita estava prevista al principi per al 6 de desembre, però el llançament del coet en el qual va allotjat aquest nanosatèl·lit es va acabar retardant, així que l'administració catalana ha hagut d'esperar fins a l'arrencada del 2023 per donar continuïtat al programa de nanosatèl·lits.

"Arribem amb unes emocions molt fortes. És com el dia D, en què es materialitza l'esforç que hi hem estat posant en dos anys", explica Josep Colomé, director de l'Oficina Catalana de l'Espai a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

 

De la mida d'una capsa de sabates

El Menut és un superordinador de 34 centímetres de llargada per 20 d'amplada i 10 de fondària. S'enlairarà a 530 quilòmetres de la superfície terrestre i passarà per Catalunya cada tres dies de mitjana. L'objectiu, poder fer fotografies per combatre l'emergència climàtica i fer seguiment d'incendis o altres fenòmens.


Dotat d'una càmera d'última generació, aquest nanosatèl·lit serà capaç de gravar imatges de cinc metres de resolució de qualsevol part del món, encara que donarà prioritat a l'obtenció d'imatges del territori català que permetran monitoritzar l'impacte el canvi climàtic, com subratlla Jordi Castellví Esturi, mission manager d'Open Cosmos:

"Ens pot donar informació de l'estat i quantitat d'aigua de les plantes. I això ens pot permetre prendre decisions amb temes de regadiu a l'hora de regar conreus i aquest tipus d'estratègies."

L'equipament que incorpora el Menut també pot servir perquè més endavant es pugui exportar a altres mercats.

 

Estratègia NewSpace

L'exvicepresident del Govern Jordi Puigneró va engegar l'any 2020 l'estratègia NewSpace de la Generalitat, que, entre altres actuacions, preveu posar en òrbita fins a sis nanosatèl·lits.

És una aposta tecnològica a la qual ha donat continuïtat, després de la sortida de Junts de l'executiu, el conseller d'empresa, Roger Torrent.

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàtica
Anar al contingut