S'enlaira l'Enxaneta, un nanosatèl·lit català per millorar la connectivitat 5G

El llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat s'havia ajornat dissabte per raons tècniques

RedaccióActualitzat

El coet Soiuz 2 amb el nanosatèl·lit català batejat com a Enxaneta s'ha enlairat puntualment, a les 7.07, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. És la primera missió espacial del programa NewSpace de la Generalitat, amb l'objectiu de millorar la connectivitat 5G arreu del territori català.

Però també tindrà altres aplicacions, com l'observació de les reserves hídriques i la protecció de la fauna salvatge. A més, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit des d'estacions espacials remotes s'utilitzaran per fer previsions meteorològiques.

 

 

El llançament del coet estava previst per a aquest dissabte passat, però es va ajornar "per raons tècniques" quan faltava poc més de mitja hora per enlairar-lo.

Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), va explicar que la cancel·lació no era una anomalia: "Tots els 'checks' estaven en verd, algun havia sortit incorrecte, i per precaució es va cancel·lar i endarrerir el llançament fins que es fessin comprovacions."


Millorar el 5G

La missió principal de l'Enxaneta serà millorar els serveis d'internet en zones del territori català que no tenen cobertura amb les xarxes de telecomunicacions terrestres habituals.

Tindrà altres aplicacions, com la recepció de dades meteorològiques d'estacions situades en llocs remots i l'observació de la fauna salvatge i els cabals fluvials.

També permetrà fer un monitoratge dels moviments del sòl i de ramats i conreus per preveure desastres meteorològics i detectar malalties, i poder definir així estratègies més eficients.

La nau Soiuz s'ha enlairat puntualment, a les 7.07, des de Baikonur, al Kazakhstan


De poc més de tres quilos de pes, ha estat posat en òrbita des de la base de coets de Baikonur, al Kazakhstan. S'ha enlairat dins d'un coet Soiuz 2, de gairebé 50 metres d'alçada, juntament amb 37 nanosatèl·lits atmosfèrics i de telecomunicacions de 18 països, entre els quals hi ha Alemanya, Itàlia, el Canadà, el Japó, Corea del Sud, el Brasil, l'Aràbia Saudita i Tunísia.

L'Enxaneta se situarà en una òrbita de 500 quilòmetres d'altura i viatjarà a una velocitat de 7 quilòmetres per segon; farà una volta a la Terra cada 90 minuts.

Aquest nanosatèl·lit és el primer que posa en òrbita la Generalitat, però no el primer que s'enlaira des de Catalunya: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ja havia llançat nanosatèl·lits a l'espai –quatre en total– amb l'objectiu d'observar la Terra.


Estratègia NewSpace

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha seguit el llançament des del CosmoCaixa, ha volgut remarcar la utilitat de l'Enxaneta: "Estem posant les bases perquè qualsevol ciutadà, visqui a Tírvia, Prat de Comte o al carrer Muntaner de Barcelona, tingui en els propers anys les mateixes oportunitats per desenvolupar-se econòmicament i socialment, perquè tenir accés a l'internet de les coses serà la base de la nova economia digital."

A les dues de la tarda hora d'aquí, Puignerò informava que la missió ha estat un èxit.

 

 

L'Enxaneta s'ha pogut enlairar aquest dilluns, després de no poder-ho fer dissabte


L'Enxaneta és la primera missió de l'estratègia NewSpace del govern, que neix amb l'objectiu d'impulsar la indústria aeroespacial i l'economia tecnològica a Catalunya desenvolupant satèl·lits més petits en missions més àgils i econòmiques.

El programa NewSpace està dotat amb 18 milions d'euros.

A Catalunya hi ha una trentena d'empreses del sector dels nanosatèl·lits que veuen en l'aposta de la Generalitat una oportunitat per poder desenvolupar aquí els seus projectes.

EN DIRECTE | S'enlaira l'Enxaneta, un nanosatèl·lit català per millorar la connectivitat a internet
El coet Soiuz al cosmòdrom de Baikonur


El nom Enxaneta ha estat escollit entre deu propostes finalistes per 10.000 infokaires, espectadors del programa "InfoK", l'informatiu infantil del Super3.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut