Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez tenen diversos fronts oberts
ANÀLISI

Mediador, reconeixement nacional o Rodalies: les carpetes pendents de la investidura

ERC espera uns mínims sobre Rodalies i el finançament que no s'han abordat, mentre que Junts espera un gest cap a Puigdemont per segellar el pacte

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Malgrat haver tancat el pacte entre el PSOE i Sumar per reeditar un govern de coalició, Sánchez no té garantits els vots que li falten per tornar a La Moncloa. Li falta l'acord a cinc bandes de Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG, però totes les mirades van dirigides als catalans i en concret a Junts. I, alhora, a veure com gestionarà ara Sánchez la negociació.

La cursa de fons entre Junts i Esquerra per arrencar el màxim del PSOE fa que no negociïn plegats, i això arrossegarà Sánchez a prioritzar amb qui tancarà abans un acord.  
 

Llei d'amnistia: buscant el desllorigador 

El pacte de PSOE i Sumar pot prémer l'accelerador d'unes converses que ara estan una mica estancades.

Segons fonts pròximes a qui està redactant el text de l'amnistia, l'escull ara no està tant en la llei en si --que el PSOE ja pren en consideració però en silenci i sense fer-ne gala en públic-- com en l'exposició de motius.

Només cal trobar la fórmula per travar un text que no pugui ser tombat pel TC, però es complica a l'hora de casar la voluntat del PSOE de no ferir l'estament judicial i la voluntat de Junts perquè l'1-O no quedi enterrat ni qualificat d'il·legal
 

Encallats en el mediador i el reconeixement nacional: les demandes de Junts 

Per Junts, a més, una de les condicions per continuar negociant és que Espanya faci un gest en termes de reconeixement nacional de Catalunya remuntant-se fins al 1714. Segons fonts de la negociació, aquest extrem ara mateix està costant de fer entendre al PSOE, que pensa que amb l'amnistia n'hi hauria d'haver prou per posar fi al problema de relacions entre Catalunya i Espanya.

Junts i Esquerra, però, ja han expressat que l'amnistia és l'inici per començar a parlar i, per tant, el PSOE haurà d'arremangar-se una mica més.

Junts continua expressant recels pel que fa al compliment de les promeses socialistes. No se'n refien, diuen, i insisteixen en la figura de verificació dels acords. Això es tradueix en un mediador, figura que el PSOE rebutja, però Junts hauria proposat ja alguns noms de persones i d'institucions. Després que Jaume Asens suggerís José Luis Rodríguez Zapatero i Junts el rebutgés en considerar-lo part, els noms que s'haurien suggerit no són espanyols sinó de l'esfera internacional.  
 

Les carpetes d'Esquerra: Rodalies i finançament 

En paral·lel, hi ha altres demandes. Els republicans reconeixen que la carpeta de Rodalies i del finançament no s'ha abordat, però asseguren que almenys per a l'acord hi hauria d'haver com a mínim un projecte i un calendari per al traspàs.

I sobre el finançament, almenys una condonació del deute del FLA. 
 

Junts creu que el silenci els beneficia per negociar 

La trobada del secretariat permanent de Junts divendres a prop de Ceret, que havia de ser de caràcter privat però que s'ha acabat fent pública, va revelar que Junts espera un retorn de totes les demandes que fan al PSOE. I de fet, se'n desprèn que sigui que Pedro Sánchez o algú del PSOE hauria de fer un gest cap a Puigdemont per segellar un pacte que ara mateix sembla lluny.

L'única cosa en què Junts veu que el PSOE s'ha esforçat perquè tiri endavant és l'oficialitat del català a la UE, que aquest dimarts es debat a Luxemburg.  

ARXIVAT A:
JuntsERCPSOECarles PuigdemontPedro SánchezGovern espanyolAmnistia
Anar al contingut