May busca una sortida perquè el Brexit tiri endavant (Reuters)
May busca una sortida perquè el Brexit tiri endavant (Reuters)
Londres

May ofereix al Parlament votar la convocatòria d'un segon referèndum sobre el Brexit

La primera ministra no ho descarta si els diputats li aproven un nou acord, després que li van rebutjar el pacte anterior fins a tres vegades

RedaccióActualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, obre la porta a la possibilitat d'un segon referèndum sobre el Brexit. De moment, proposarà al Parlament negociar un nou acord, després del fracàs de l'anterior, rebutjat fins a tres vegades a la Cambra dels Comuns.

Aquest dimarts ho ha anunciat la mateixa May en una roda de premsa a Londres, on ha avançat que vol fer canvis per augmentar la protecció dels treballadors i plantejar una unió duanera temporal. I no descarta que els diputats puguin votar la convocatòria d'un segon referèndum.

"No crec que aquest sigui el camí que hem de prendre, perquè jo crec que hauríem d'aplicar el resultat del primer referèndum sense demanar als britànics que votin en un segon. Però reconec la genuïna i sincera força del sentiment que hi ha al Parlament al voltant d'aquesta qüestió tan important"

"Aquest nou acord del Brexit conté canvis significatius per protegir la integritat econòmica i constitucional del Regne Unit i complir amb el Brexit. És una solució a mida que respon a les preocupacions especials de totes les parts de la comunitat a Irlanda del Nord"

 

Nou acord sobre el Brexit proposat per May (EFE)


I May ha remarcat que aquesta és una "gran oportunitat" que no s'ha de deixar escapar...

"Un nou acord amb la Unió Europea és pràctic, és responsable i és realitzable. I, ara mateix, se'ns està escapant de les mans. Correm el risc de perdre una gran oportunitat. Aquest acord no és l'última paraula en la nostra relació futura amb la Unió Europea; és un trampolí per aconseguir aquest futur"


May farà un discurs aquest dimecres al Parlament i detallarà la seva proposta durant les pròximes dues setmanes, amb l'objectiu que pugui ser votat a començaments de juny.

Sense el Brexit materialitzat, el Regne Unit participarà a les eleccions europees.

L'anunci de May arriba després que, la setmana passada, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, admetés en una carta a la primera ministra que les converses entre tories i laboristes per desencallar el Brexit havien arribat "tan lluny com havia estat possible".

Ara, la "premier" pretén que les novetats introduïdes al text legal de la Llei de l'Acord de Retirada permetin, com a mínim, obtenir una majoria suficient al Parlament britànic perquè la cambra doni finalment llum verda al seu pla.

 


Veus crítiques al moviment de May

És el quart intent de Theresa May per desencallar el Brexit, però tampoc ho tindrà fàcil. L'oposició laborista i els seus socis nord-irlandesos s'han afanyat a dir que hi votaran en contra.

Diverses veus defensores del segon referèndum ja han rebutjat la proposta de May perquè diuen que no és clara i que només busca salvar la seva feina a Downing Street.

Des dels tories euroescèptics, el diputat Jacob Rees-Mogg ha assegurat que "les últimes propostes de la primera ministra són encara pitjors que les d'abans". Un altre diputat conservador, Steve Baker, ha afirmat: "Per descomptat votaré en contra de l'aplicació confusa d'un acord fallit. Només afegeix més incertesa. Aquesta és una situació horrible."

En el cas que no pugui tirar endavant la seva nova proposta al Parlament, May pot quedar sentenciada com a primera ministra al Regne Unit.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa May
Anar al contingut