Marta Cortizas, guanyadora del reconeixement a millor sommelier de Catalunya
Marta Cortizas, guanyadora del reconeixement a millor sommelier de Catalunya
Catalunya al dia

Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, escollida millor sommelier de Catalunya

Una dotzena d'experts en vins d'arreu del país han competit al concurs d'aquest any, celebrat a Cervera

Pere Joan Álvarez / Júlia AlbacarActualitzat

Marta Cortizas ha guanyat el concurs "Millor sommelier de Catalunya 2024", organitzat per l'Associació Catalana de Sommeliers (ACS), que s'ha celebrat aquest dilluns a la Universitat de Cervera.

Els 12 participants en aquest certamen s'han enfrontat a diferents proves teòriques i pràctiques per demostrar els coneixements que tenen dels vins, des de la seva tipologia fins a la manera de servir-los.
 

"És un orgull"

Cortizas és sommelier al restaurant El Celler de Can Roca, a Girona, i ja va ser una de les tres finalistes en la passada edició del concurs.

La segona classificada ha estat Anna Casabona, sommelier i enòloga delegada comercial de Juvé i Camps, i, en tercer lloc, ha quedat Christian Betoret, de Mas de la Sala, de Sallent.

Cortizas ha celebrat haver obtingut aquest reconeixement:

"És la satisfacció d'haver estudiat molt i poder obtenir un premi així. És un orgull per a l'empresa, per als meus companys i, sobretot, personal."

Un suc de taronja al dia no és saludable: Desmuntem aquest i altres mites sobre les begudes
Els sommeliers són els professionals encarregats de servir i recomanar vins (iStock)

Talent a prova

Una aula de la Universitat de Cervera ha acollit les semifinals, al matí, on els aspirants han hagut de fer un examen teòric de 60 preguntes, comentar per escrit un tast a cegues de dos vins -un dels quals en llengua estrangera- i una altra prova de caràcter comercial.

De la dotzena de concursants inicials, tres han passat a la final -celebrada al Paranimf- on, entre altres, també han hagut de corregir una carta de vins errònia o prendre la comanda i plantejar el maridatge d'un servei figurat. Tot plegat, vestits obligatòriament amb els seus corresponents uniformes.

Concurs millor sommelier de Catalunya 2023
Una de les proves del concurs del 2023 (Associació Catalana de Sommeliers)
 

I és que, més enllà dels coneixements sobre els vins, aquests professionals també han de saber com servir-los i combinar-los amb altres productes, com destaca Victòria Ibáñez, vicepresidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers:

"Hem de saber de tot. És una experiència enogastronòmica, des que t'asseus a taula fins que acabes, i volem que sigui única."

El jurat el formen sommeliers professionals i antics guanyadors del concurs. Una de les seves membres és la presidenta de l'ACS, Anna Vicens, que coincideix a destacar que, per fer-se amb el guardó, cal dominar diverses disciplines.

"Ha de tenir posada en escena i coneixement del producte, del vi i  de tot el procés que veiem a la sala d'un restaurant."

 

Vins i vincles

Entre els participants, no hi ha ningú que no tingui ja una relació directa amb els vins. La majoria ja són sommeliers de restaurants, alguns són propietaris de botigues de vins i altres són comercialitzadors del sector.

Amb aquest concurs, l'ACS té com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement d'aquest ofici, dels vins i de productes gastronòmics de tot el món, així com reforçar els vincles i la col·laboració entre els professionals.

Una copa de vi
El concurs també vol promoure la relació entre professionals del vi (Unsplash)

​El guanyador s'ha donat a conèixer a l'anomenada Nit del Sommelier, que s'ha celebrat al restaurant Els Comdals de Vergós, en un sopar de gala amb una mostra i degustació de vins de 22 cellers de la DO Costers del Segre.

Un acte en què també s'ha reconegut la tasca de professionals, cellers i iniciatives vinculades amb el món del vi.  

ARXIVAT A:
GastronomiaAlimentació
Anar al contingut