El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una sessió al Congrés dels Diputats (Europa Press / Gustavo Valiente)
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una sessió al Congrés dels Diputats (Europa Press / Gustavo Valiente)

Marlaska no es mou ni un mil·límetre sobre Melilla: diu que no hi va haver morts a Espanya

El ministre de l'Interior es defensa atacant i acusa el PP de deslleial per haver "estès dubtes falsedats" sobre l'actuació de la Guàrdia Civil per fer-lo caure

RedaccióActualitzat

"La veritat no canviarà per moltes compareixences que faci": amb aquesta frase ja quedava clar que el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, no modificaria la seva versió sobre la mort de 23 migrants el 24 de juny passat quan intentaven saltar la tanca de Melilla malgrat la investigació periodística que tot just unes hores abans el contradeia.

Davant el Congrés, fins a tres vegades ha afirmat que cap de les persones que hi van perdre la vida eren en territori espanyol. El ministre ha reiterat que aquests van ser uns fets "tràgics", però "van tenir lloc fora del nostre país".

"Ho reitero. No hi va haver pèrdua de vida humana en territori nacional. Els límits estan clars", ha insistit.

Marlaska ha afirmat que la resposta policial davant el que ha insistit a qualificar d'"atac violent" va respectar sempre "la normativa internacional de drets humans i de protecció internacional. "Es va complir de forma plena amb la legalitat", ha sentenciat i ha elogiat l'actuació de la Guàrdia Civil.

Troba que van fer una actuació "responsable", amb l'objectiu de "repel·lir l'entrada irregular" del grup i "reduir la seva activitat violenta", i també ha assegurat que l'executiu espanyol ha actuat amb "transparència".


Acusa el PP de "voler construir una altra veritat que no existeix"

També s'ha defensat de les crítiques del Partit Popular, que n'ha demanat la dimissió, acusant-los d'"irresponsables" per haver "estès dubtes falsedats" sobre l'actuació policial, fet que demostra que --pel ministre-- "li importen poc les nostres institucions per tal d'obtenir rèdits polítics". El PP, ha dit, "vol construir una altra veritat que no existeix".

També ha avançat que el Ministeri pagarà la defensa dels agents que puguin quedar imputats per aquells fets.


Almenys un mort en territori espanyol, segons l'última investigació periodística

Però diverses investigacions periodístiques contradiuen el ministre. L'última, un documental distribuït aquest dimarts per l'ONG Lighthouse Reports i els mitjans El País, Le Monde i Der Spiegel que assegura que algunes persones van quedar aixafades al costat espanyol de la frontera, abandonades sense rebre atenció mèdica, i que hi va haver almenys un mort en territori espanyol.


Poc després de fer-se públic, fonts del ministeri han qualificat el documental d'"especulació periodística" i criticaven que es difonguessin "hipòtesis i conjectures que no tenen cap base probatòria seriosa".

En la mateixa línia, la portaveu del PSOE i ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha afirmat que la informació de Lighthouse Reports no coincideix amb la que té el govern espanyol "ni amb la mateixa realitat dels fets".

Un documental de la BBC publicat el 2 de novembre també contradeia la versió oficial dels governs espanyol i marroquí sobre el salt a la tanca de Melilla i concloïa que les morts es van produir a Espanya perquè la tanca està construïda en territori espanyol. La investigació de la cadena britànica, documentada amb imatges i testimonis de primera mà, a més, elevava la xifra de víctimes mortals a 24.

Desenes de subsaharians estesos a terra, en un vídeo de l'ONG AMDH Nador
Desenes de subsaharians estesos a terra, en un vídeo de l'ONG AMDH Nador (Europa Press)

El PP demana la dimissió del ministre

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, troba que Marlaska ja fa tard i que hauria d'haver dimitit "fa setmanes". De fet, ha anat més enllà i ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de "complicitat per no haver cessat malgrat que s'ha "acreditat", ha assegurat" que ha mentit sobre la tragèdia de Melilla.

Després de la publicació del nou documental, el PP ja va emplaçar el ministre Marlaska a dimitir "aquesta mateixa nit".

El vicesecretari del partit, Esteban González Pons, ha dit que, si després del que ha definit com una "mentida flagrant" destapada pel documental no dimiteix, el president del govern espanyol l'ha de cessar per no ser "corresponsable".

"Hauria de tenir prou vergonya per presentar la dimissió i no anar al Congrés a defensar la mentida", ha apuntat González Pons:

"És molt greu que s'ocultin ferits i morts en territori nacional, que es negui auxili i atenció als que estan morint al nostre país i que es permeti que gendarmes marroquins entrin a Espanya a emportar-se els ferits i els morts."

Segons el dirigent popular, Marlaska i Sánchez van mentir al Parlament i a la ciutadania, i "les mentides en democràcia es paguen amb dimissions".

Migrants que van aconseguir saltar la tanca de Melilla, el 24 de juny passat
Migrants que van aconseguir saltar la tanca de Melilla, el 24 de juny passat (Europa Press / Antonio Ruiz)

Aquest divendres, el Congrés va visionar les imatges enregistrades el 24 de juny a Melilla. Tot i que se n'havien de veure vuit hores, finalment els diputats en van acabar visionant només cinc. La sessió va acabar sense cap conclusió conjunta i sense que els grups es posessin d'acord sobre què va passar en territori espanyol.

 

ARXIVAT A:
MigracionsMelillaFernando Grande-MarlaskaCongrés dels Diputats
Anar al contingut