Els guardonats amb el Premi Nacional de Cultura 2020 (ACN/Pau Cortina)

Maria del Mar Bonet, Tricicle i Carla Simón, Premis Nacionals de Cultura

El CoNCA també guardona el projecte social Xamfrà i la residència de treball Centre d'Art i Natura de Farrera

Redacció/ACNActualitzat

Amb un toc d'atenció a l'emergència cultural que viu el sector, s'han fet públics els Premis Nacionals de Cultura.

Són cinc guardonats: la cantant Maria del Mar Bonet, la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d'Art i Natura de Farrera (CAN), la directora i guionista de cinema Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte musical Xamfrà.

Tots cinc són per al plenari del CoNCA "una expressió magnífica de qualitat, prestigi, passió i professionalitat".

La cantant i compositora mallorquina Maria del Mar Bonet rebrà la màxima distinció cultural del país pel conjunt de la seva obra artística, "amb més de cinquanta anys de trajectòria, en què ha excel·lit com a cantant i ha exercit com a ambaixadora de la música popular mediterrània en tota la seva diversitat".

Maria del Mar Bonet en el moment de rebre el premi (ACN/Pau Cortina)



Pel que fa a Tricicle, la companyia de teatre de Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir serà reconeguda després de quatre dècades dalt dels escenaris i d'anunciar recentment la seva retirada.

Paco Mir, Carles Sans i Joan Gràcia reben el Premi Nacional de Cultura 2020 (ACN/Pau Cortina)

La directora i guionista de cinema Carla Simón, premiada als principals festivals del món amb la seva òpera prima "Estiu 1993", convertida en "un dels fenòmens cinematogràfics de 2017". El CoNCA ha volgut incorporar amb ella "el reconeixement a professionals que són referents per a les generacions més joves. Simón ha esdevingut una clara font d'inspiració per a tota una fornada de directores catalanes", ha assenyalat el Consell.

La cineasta Carla Simón (ACN/Pau Cortina)


Per últim, el CoNCA considera que el projecte de música, teatre i dansa Xamfrà i la residència de creació Centre d'Art i Natura de Farrera (CAN) són "dos exemples d'un ferm compromís comunitari i amb el territori que els acull".

Xamfrà -afegeix el CoNCA- ha estat el punt de trobada durant més de cinquanta anys per a milers d'infants i famílies als barris barcelonins del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec.

El Centre d'Art i Natura de Farrera, per la seva part, fa vint-i-cinc anys que aixopluga artistes i investigadors al Pallars Sobirà. El CoNCA premiarà "la seva extraordinària tasca educadora".

Els premis que concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el CoNCA, s'entregaran el 29 de novembre a la Capella del Museu d'Art Contemporani de Catalunya.

En aquesta edició, una de les novetats ha estat reduir de 10 a 5 els guardonats.

ARXIVAT A:
Premis Nacionals de Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut