Imatge d'arxiu d'una motocicleta de la Guàrdia Civil en un control de trànsit
Imatge d'arxiu d'una motocicleta de la Guàrdia Civil en un control de trànsit (Eduardo Parra/Europa Press)

Malestar a Interior pels controls de la Guàrdia Civil a l'AP-7, que han causat cues i incidències

El conseller exigeix per carta al ministre Marlaska que posi fi a una situació que qualifica d'inacceptable, perquè diu que els controls s'han fet avisant minuts abans i han provocat risc d'accidents i retencions

Malestar al Departament d'Interior de la Generalitat per "la proliferació" de controls de la Guàrdia Civil a l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre, les últimes setmanes.

El conseller Joan Ignasi Elena ha fet arribar una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la qual ha tingut accés TV3, en què diu que està preocupat "pels problemes derivats" d'aquests controls que la policia espanyola ha fet recentment "en una via tan important" i en moments de gran volum de trànsit.

"Els controls s'han de fer i s'han d'avisar. No entenem aquesta discrecionalitat, que de cop i volta et trobis com bolets controls que provoquen aquesta situació en vies especialment delicades", ha explicat Elena a TV3.

Tres controls en menys d'un mes

L'últim control, i el que diu el conseller que més l'ha preocupat, ha estat aquest dijous. Segons Interior, una patrulla dels Mossos d'Esquadra es va traslladar a un punt de l'AP-7 per un avís d'accident. Un cop allà, van descobrir que s'hi estava fent un control de la Guàrdia Civil que tallava el trànsit de la via.

El control estava senyalitzat a 150 metres i l'accident --sense ferits-- va passar a 400 metres del punt, a la cua de retenció que provocava, quan un dels vehicles va xocar per darrere amb un altre.

Diumenge passat, en la primera jornada de l'operació tornada de Setmana Santa, un altre control va provocar cues de tres quilòmetres i va arribar fins i tot a paralitzar la circulació de vehicles. Segons diu Elena a la carta, "afortunadament, el control es va aixecar amb celeritat a
petició de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, i es van evitar així afectacions majors".

L'anterior diumenge, el dia 2 d'abril, se'n va fer un altre amb vuit quilòmetres de retencions. Tots tres dins de l'autopista, en un tram més complicat, per ser de dos carrils i per l'alta densitat de vehicles que circulen a l'AP-7. Un risc que, segons explica la carta, "els agents de la Guàrdia Civil van assegurar desconèixer".

Interior assegura que els controls s'han fet sense comunicar-ho amb prou antelació ni als Mossos ni a Trànsit, i, segons el departament, només van rebre un avís uns minuts abans a la sala de comandament.

"Que es facin controls a la part central i avisant gairebé al mateix moment, fa impossible que es puguin preveure les conseqüències que té: provoca retencions i risc d'accidents", ha explicat Joan Ignasi Elena a TV3. Diu que està sorprès pel lloc i el moment triat per la Guàrdia Civil: "Els controls s'han de fer en llocs que no provoquin perillositat, ni per als agents ni per a les persones que circulen per aquesta via".

Unes condicions que Elena entén que no s'estan complint i, per això, demana al ministre "una actuació urgent per posar fi a aquesta situació", que qualifica d'"inacceptable".

El conseller recorda que amb l'alliberament dels peatges, la mobilitat a l'AP-7 ha augmentat un 26% i la durada de les retencions un 70%.

Malestar de la Guàrdia Civil amb Marlaska

Això, en un context en què hi ha malestar dins la Guàrdia Civil perquè consideren que cada vegada desenvolupen menys tasques a Catalunya. L'associació majoritària, JUCIL, ha demanat aquesta setmana la dimissió del ministre Fernando Grande-Marlaska, per ser, diuen, còmplice del desmantellament de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Posaven d'exemple la recent eliminació del Grup de Desactivació d'Explosius de Lleida i del Grup de Rescats de Muntanya de Puigcerdà, àrees en les quals els Mossos d'Esquadra tenen unitats especialitzades.

ARXIVAT A:
TrànsitGuàrdia CivilMossos d'EsquadraFernando Grande-Marlaska
Anar al contingut