Un manifestant opositor davant d'un autobús que s'està cremant (Reuters)
Un manifestant opositor davant d'un autobús que s'està cremant (Reuters)
Caracas

Maduro dona per fracassat l'intent de cop d'estat i Guaidó crida a ocupar els carrers

El líder opositor Leopoldo López i la seva família estan refugiats a l'ambaixada espanyola

RedaccióActualitzat

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha comparegut públicament per demostrar que manté el control del país. Després d'hores de silenci, Maduro ha fet un discurs institucional, acompanyat dels comandaments de l'exèrcit, en què ha assegurat que l'intent de cop d'Estat ha fracassat.

Ha desmentit haver intentat marxar a Cuba, com assenyalen des dels Estats Units. Mentrestant, des d'un lloc desconegut, l'autoproclamat president, Juan Guaidó, ha fet una crida a manifestar-se massivament aquest primer de maig contra Maduro. L'opositor Leopoldo López i la seva família estan refugiats a l'ambaixada espanyola.

Nicolás Maduro ha dit que alguns soldats han estat enganyats pels seus oficials per rebel·lar-se contra el seu govern i que en adonar-se'n, han tornat a les files chavistes.
 

"Estem curats d'espants i de sorpreses. I assumim tot això amb nervis d'acer. Màxima serenitat. Calma i seny. Màxima consciència i saviesa, i acció efectiva. Per això estem al capdavant de l'estat. Per tenir la màxima saviesa i saber com fer ús de la força"

"Vull felicitar-los per l'actitud ferma, lleial, valenta i de gran saviesa amb què vostès han conduït la resolució i la derrota del petit grup que ha pretès omplir de violència en l'escaramussa colpista. Vull demanar-li al poble de Veneçuela un aplaudiment a la Força Armada Nacional Bolivariana, lleial, ferma, obedient, disciplinada, subordinada a la Constitució i a les ordres del comandant en cap"

 

Maduro, al costat dels comandaments de les forces armades, anunciant que el cop d'estat ha fracassat (Reuters)


Maduro ha dit que els revoltats tenien armes de guerra i podien haver provocat un desastre. I ha afegit...

"És la Veneçuela de la violència, la Veneçuela entregada als interessos forans de l'oligarquia colombiana, als interessos estrangers forans de l'imperi 'gringo'"

"Qui volien matar? Això nosaltres ho vam estar avaluant. La capacitat de foc i de maldat, la bogeria que hi havia allà. Què buscaven? Un enfrontament militar? Què moguéssim tota la capacitat de foc que tenen les forces armades i hi hagués allà un desastre, una tragèdia, amb 50, 100, 200 morts?"

 

Gran tensió a tot el país

 

Autobús cremat enmig d'una gran tensió als carrers de Caracas (Reuters)


El pols de Guaidó s'ha desencadenat amb l'alliberament de l'opositor Leopoldo López -fins ara en arrest domiciliari- i ha deixat escenes de violència i tirotejos a Caracas, amb un balanç no oficial d'un mort i un centenar de ferits. L'episodi demostra l'agreujament de la crisi, que aquest dimecres tindrà continuïtat amb noves manifestacions al carrer.

Leopoldo López es trobaria ara a l'ambaixada espanyola a Caracas. En un primer moment López va demanar refugi a l'ambaixada xilena. Hores més tard, però, el govern xilè ha dit que la família López s'havia traslladat a l'ambaixada d'Espanya i ho ha justificat per l'ascendència espanyola del líder opositor.

 

Juan Guaidó i Leopoldo López durant l'alliberament del líder opositor


Des dels Estats Units llancen missatges que Rússia i Cuba qualifiquen d'intoxicació. El secretari d'Estat, Mike Pompeo, diu que Maduro volia marxar del país, però els russos no l'hi han permès. Pel que fa a la possibilitat d'una intervenció a Veneçuela, el conseller de Seguretat Nacional nord-americà, John Bolton, diu que mantenen totes les possibilitats obertes.
 

"El nostre objectiu principal és la transició pacífica. Però repeteixo, tal com ha dit el president des del principi, que Nicolás Maduro i els que li donen suport, especialment els que no són de Veneçuela, han de saber que totes les opcions estan sobre la taula".


Des d'Europa, es fa una crida a la màxima moderació per evitar la pèrdua de vides humanes. La cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, s'ha limitat a reiterar la posició consensuada pels 28 estats membres.
 

"Reiterem la nostra posició de donar suport a una solució política i pacífica per la crisi a Veneçuela, en últim terme a través d'unes eleccions lliures i justes. Aquesta és una posició de fa temps de la Unió Europea"


Brussel·les ha evitat pronunciar-se sobre l'alliberament de l'opositor López. En contrast amb aquestes paraules mesurades, el president de l'eurocambra, Antonio Tajani, ho ha qualificat de moment històric i de retorn a la democràcia i llibertat al país.

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan Guaidó
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut