Madrid col·lapsada i 26 províncies en alerta taronja per una nevada històrica

Les autoritats demanen extremar la precaució amb el temporal, que ha afectat 20.000 quilòmetres de carreteres

RedaccióActualitzat

La nevada que encara està caient a Madrid ja és la més important dels últims 50 anys: arreu de la capital hi ha gruixos de 50 centímetres i en alguns punts, de 60, i supera les que va haver-hi els anys 1971, 1977 i 1984.

Això ha deixat un paisatge de postal que es recordarà durant anys, però també està comportant molts problemes de mobilitat i logístics, i per això s'estan suspenent moltes activitats previstes per als pròxims dies.

La suspensió més important és la que ha anunciat aquest dissabte al migdia la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso: escoles, instituts i universitats no obriran ni dilluns ni dimarts:

 


La mesura es justifica perquè la nevada va en augment, es preveu que continuarà durant tot aquest dissabte i que la neu es glaçarà, perquè les temperatures continuaran per sota dels zero graus.

Els problemes provocats per la nevada van començar aquest divendres: l'aeroport de Barajas va haver de tancar. Fins diumenge a la tarda no es preveu recuperar la infraestructura.

Centenars de vehicles van quedar atrapats a les carreteres i durant la nit i el matí de dissabte Bombers i Protecció Civil s'han dedicat a rescatar les persones que hi havia.

Aquest dissabte no funcionen ni els trens de Rodalies ni els autobusos urbans, i no es pot circular pràcticament enlloc sense cadenes.



Els problemes de la nevada, però, queden de moment aparcats per a molta gent, que ha sortit al carrer per gaudir-ne, fins i tot amb els esquís:
Dues persones esquiant a prop del parc del Retiro, aquest dissabte a Madrid (EFE)
Esquiadors en plena Gran Vía, aquest dissabte al centre de Madrid (EFE)

Branques d'arbre caigudes en un carrer de Vallecas, aquest dissabte a Madrid (EFE)

Un paisatge bonic, però perillós

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, però, ha recomanat a la gent que s'estigui a casa, perquè hi ha perill de caiguda de branques i de relliscades:

"Això no és un joc, és un paisatge molt bonic, però també és perillós, tant pels arbres com pel gel que s'està començant a formar i pel pes que la neu està exercint sobre les cornises."

Almeida ha demanat ajuda a l'exèrcit per poder netejar de neu els carrers principals de la ciutat per intentar recuperar la mobilitat aquest mateix diumenge.

Precisament la Unitat Militar d'Emergència ha estat treballant durant tota la nit per rescatar els conductors que han quedat atrapats amb els vehicles en vies com l'M-40 o les autopistes A-4 i A-5.
 

26 províncies en alerta taronja

Demà, 26 províncies seguiran en alerta taronja per acumulació de neu. Aquest vespre els ministres de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de Transports, José Luis Ábalos, han actualitzat els efectes del temporal a tot l'estat. "La tempesta és d'una gran magnitud, supera registres històrics" ha dit el titular de Transports.

Grande-Marlaska ha reiterat la recomanació d'ajornar qualsevol desplaçament innecessari i ha detallat que hi ha 657 carreteres i ports afectats per la neu, 133 dels quals tancats a la circulació. "Gairebé 20.000 quilòmetres de les nostres carreteres estan afectats pel temporal", ha assenyalat.

També ha explicat que s'està facilitant l'accés de treballadors essencials als seus llocs de treball i d'operaris de la xarxa elèctrica als seus centres de gestió "per assegurar el manteniment de la xarxa elèctrica".

Aquest migdia, 9 províncies es trobaven en alerta roja: Cuenca, Toledo, Guadalajara, Madrid, Terol, Saragossa, Tarragona, Castelló i València. El ministre de l'Interior ha destacat que des del 2007 no es produïa cap alerta roja a Espanya.

Tant Grande-Marlaska com Ábalos han assegurat que des que dijous l'Agència Espanyola de Metereologia va alertar de la situació, es va posar en marxa el pla de Protecció Civil per fer-hi front.
 

L'estació d'Atocha amb els trens coberts de neu, aquest dissabte a Madrid (EFE)


1.500 persones rescatades a les carreteres

El ministre de l'Interior també ha explicat que s'han finalitzat tots els rescats de persones atrapades a les carreteres espanyoles. Fins aquest migdia, 1.500 conductors han hagut de ser evacuats de les carreteres a causa del temporal.

També que els ocupants del 30% restant han rebut l'assistència de la Unitat Militar d'Emergències i la Guàrdia Civil i els rescataran en les pròximes hores.

Tots dos ministres han negat que hi hagi hagut manca de previsió, i han assegurat que s'ha actuat ràpidament quan les comunitats autònomes ho han demanat.

 

Assegurar la distribució de la vacuna

Tant el ministre Ábalos com el ministre Grande-Marlaska s'han referit a la distribució de la vacuna. "Hem d'aconseguir que els camions circulin per poder repartir subministraments importants d'aliments i de la vacuna anti-Covid", ha dit el titular de Transports.

Han avançat que aquest diumenge s'estudiarà la distribució i el trasllat de les vacunes de Pfizer, previstos per a aquest dilluns. "Estem assegurant que no s'aturi el procés de vacunació", ha afirmat Grande-Marlaska.

Pel que fa a la situació de l'aeroport de Madrid-Barajas, "la situació continua sent complicada", ha dit el ministre de l'Interior. "A partir de demà al migdia es valorarà si es poden fer operacions". A causa de les fortes nevades, aquest divendres a la nit s'han tancat les pistes d'aterratge i les instal·lacions, amb 28 desviaments i 59 cancel·lacions de vols.


Postals d'una nevada

En tot cas, les imatges que ofereix la nevada a la capital d'Espanya són de les que es recordaran durant dècades.
 

Gent gaudint de la nevada a la plaça de Oriente, aquest dissabte a Madrid (EFE)
La catedral de l'Almudena en plena nevada, aquest dissabte a Madrid (EFE)
El monument de la Plaça de Cibeles completament cobert de neu, aquest dissabte a Madrid (EFE)
Un cotxe circulant solitari per l'M-30 totalment coberta de neu aquest dissabte a Madrid (EFE)
Cotxes completament coberts de neu aquest dissabte en un carrer de Madrid (EFE)
Un taxista amb dificultats per trobar el seu vehicle aquest dissabte al barri de Vallecas de Madrid (EFE)
Un home neteja la neu al carrer Conde de Casal aquest dissabte a Madrid (EFE)
Una màquina llevaneu circulant per l'M-30 aquest dissabte a Madrid (EFE)
Diverses persones intenten arrencar un cotxe a la Gran Vía aquest divendres a la nit a Madrid (EFE)
Un arbre ple de neu caigut sobre uns quants cotxes, aquest dissabte al barri de Vallecas de Madrid (EFE)
Un altre arbre caigut sobre diversos cotxes, aquest dissabte al barri de Campamento de Madrid (EFE)

 

ARXIVAT A:
NevadesComunitat de Madrid
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut