Madrid farà eleccions el 4 de maig: la justícia avala la convocatòria de Díaz Ayuso

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid resol que la firma del decret de convocatòria d'eleccions és vàlid i anterior a la presentació de les dues mocions de censura

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el TSJM, ha decidit aquest diumenge donar per vàlid l'avançament electoral a la Comunitat de Madrid. Segons ha informat el Consell General del Poder Judicial, rebutgen les mesures cautelars que havia demanat la mesa de l'Assemblea de Madrid.

La decisió del TSJM apunta que la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va dissoldre el Parlament quan ho va anunciar, va firmar el decret de dissolució de la cambra i va convocar eleccions, encara que no s'hagués publicat al butlletí oficial:

 

Els magistrats deixen clar en els seus arguments que les eleccions estan convocades i que es van anunciar abans de la presentació de les mocions de censura, cosa que les invalida perquè el Parlament ja estava dissolt. Aquesta és l'argumentació del TSJM:

"El tribunal entén que la facultat de convocar eleccions queda 'vàlidament exercitada des del moment en què se signa el decret de dissolució i convocatòria d'eleccions, i sense perjudicis que l'eficàcia d'aquesta convocatòria electoral es desplegui un cop es publica el decret al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM)'."

També apunten que si no fos d'aquesta manera, n'hi haurà prou amb tenir els suports per presentar una moció de censura per aturar la convocatòria d'un procés electoral.

La decisió l'han presa després d'analitzar el recurs presentat per la diputació permanent de l'Assemblea de Madrid  contra el decret de convocatòria de la presidenta Isabel Díaz Ayuso.

Segons els magistrats, el decret 15/2021 es va firmar el 10 de març a les 12.25 amb "tots els requisits que dicta la normativa autonòmica". Les mocions es van presentar a les 13.03 i 13.07. 

 

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Díaz Ayuso va dissoldre dimecres l'Assemblea just després de saber-se que PSOE i Ciutadans volien fer una moció de censura a la Comunitat de Múrcia.

Per tant, un cop validada la maniobra de la presidenta, s'oficialitza la dissolució i també la convocatòria d'eleccions avançades per al dimarts 4 de maig. La campanya electoral començarà la mitjanit del 18 d'abril i durarà 15 dies.

 

Ayuso: "El 4 de maig Madrid anirà a eleccions perquè hi té dret"

La presidenta de Madrid ja ha celebrat la decisió de la justícia:

 

 


Dues mocions de censura

Després del decret d'Ayuso, el PSOE i Més Madrid van registrar dues mocions de censura contra Ayuso que van ser admeses per la mesa de l'Assemblea.

Aquesta va presentar el recurs davant del TSJM perquè van considerar que el decret de dissolució no entrava en vigor fins que no estigués publicat.

L'Estatut d'Autonomia marca que no es poden convocar eleccions mentre hi ha una moció de censura en marxa, i aquest era l'argument per demanar que s'invalidés el decret d'Ayuso.

El TSJM va rebre el recurs ahir, dissabte, i va declarar aquest diumenge dia hàbil per no haver d'esperar fins dilluns, perquè es demanaven "mesures cautelars i cautelaríssimes".

La reunió dels membres del TSJM ha estat telemàtica, i s'ha allargat perquè volien prendre la decisió per unanimitat, per dificultar que després hi hagi recursos a instàncies judicials superiors.

 

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridPPPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut