Macron fent-se una selfie amb un ciutadà a Valença (EFE/EPA/Philippe Desmazes)
Macron està de minigira pel país abans de les eleccions regionals (EFE/EPA/Philippe Desmazes)
Tinh de l'Ermitatge

Macron rep una bufetada mentre saludava un grup de gent prop de Grenoble

La gendarmeria ha detingut dos nois de 28 anys en relació amb els fets

RedaccióActualitzat

El president francès, Emmanuel Macron, s'ha endut un ensurt quan saludava un grup de persones a Tinh de l'Ermitatge, un municipi situat al sud-est del país, prop de Grenoble. Un dels concentrats ha allargat una mà per saludar-lo i, amb l'altra, li ha clavat una bufetada

Just abans del cop se sent "Montjoie Saint-Denis!", un crit de guerra reialista que es vincula a moviments d'extrema dreta, i "Avall la macronia!" I es veu com els guardaespatlles intervenen ràpidament per endur-se el president i immobilitzar l'agressor, que era darrere una filera de tanques metàl·liques.  

La imatge s'ha viralitzat ràpidament. 

L'Elisi només ha confirmat que "un home ha intentat pegar-li" i que Macron ha continuat saludant els assistents després dels fets.

L'agressió ha passat al migdia. El president francès havia visitat una escola d'hostaleria i ja pujava al cotxe, però n'ha baixat perquè la gent l'aplaudia i els ha anat a saludar. 

Justament, aquests dies el cap de la república està fent una minigira per França per "prendre el pols" al país, segons va dir. És abans de les eleccions regionals del 20 i 27 de juny i quan falta un any per a les presidencials.
 

Dos detinguts per la bufetada 

La gendarmeria ha detingut dos nois, un jove de 28 anys, que és qui l'hauria pegat, i un altre que l'acompanyava, per la presumpta relació amb els fets, segons ha informat la Fiscalia. "Són dos veïns de Drôme [el departament on han passat els fets] i no estaven fitxats" per la justícia, ha informat el fiscal de Valença, Alex Perrin.

Segons el diari Le Figaro, tenen relació amb el moviment Armilles Grogues, que va protagonitzar setmanes i setmanes de protestes i aldarulls violents arreu del país, sobretot els anys 2018 i 2019. El detonant va ser una taxa sobre la gasolina que Macron va acabar retirant. 

Macron conversa amb dos estudiants d'una escola d'hostaleria al sud del país (Reuters/Philippe Desmazes )
Macron ha rebut la bufetada després d'una visita a una escola d'hostaleria al sud del país (Reuters/Philippe Desmazes ) 

Castex i l'oposició condemnen els fets 

Diversos representants polítics han condemnat els fets. El primer ministre, Jean Castex, ha afirmat a l'Assemblea Nacional que la democràcia "és debat, diàleg, confrontació, expressió de desacords legítims" però ha afegit que "no pot ser en cap cas violència, agressió verbal i molt menys agressió física." 

També la dirigent de la ultradretana Agrupació Nacional, Marine Le Pen, ha piulat que el debat democràtic "pot ser dur" però "no s'ha de tolerar en cap cas la violència física". 

I el dirigent de l'esquerra Jean-Luc Mélenchon s'ha solidaritzat amb Macron i ha advertit: "Comenceu a entendre aquest cop que els violents passen a l'acció?"

En els últims dies, Mélenchon havia generat controvèrsia en afirmar en un programa de televisió que l'última setmana de la campanya presidencial hi hauria "un greu incident o un assassinat". El dirigent de la França Insubmisa ha denunciat el silenci tant dels mitjans com de la justícia al voltant de les amenaces de mort que han rebut des de l'extrema dreta.

Davant aquestes paraules, el mateix Macron havia fet aquest dimarts una crida a la calma i a demanar "tranquil·litat i respecte per part de tothom". 

Fins ara, Macron s'havia topat alguna vegada amb el llançament d'ous com a protesta. Qui també va rebre a la cara un cop de puny que li va trencar les ulleres va ser Mariano Rajoy. Va ser a Pontevedra, durant la campanya de les generals del 2015, i el jove agressor, que era menor, va ser condemnat a dos anys d'internament. La premsa local va informar que l'agressor era familiar de la dona de Rajoy, Elvira Fernández. 

 

ARXIVAT A:
Emmanuel MacronFrança
Anar al contingut