Christine Lagarde (EFE/EPA/Armando Babani)

Macroinjecció del BCE contra el coronavirus: 750.000 milions d'euros per comprar deute

El Banc Central Europeu reacciona amb la màxima contundència davant la crisi, l'enfonsament de les borses i a la pujada de la prima de risc

RedaccióActualitzat

Després d'una reunió d'emergència, el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquesta mitjanit un programa d'intervenció massiva en els mercats per combatre les conseqüències econòmiques del coronavirus.

En concret, l'organisme que presideix Christine Lagarde invertirà 750.000 milions d'euros a comprar deute públic i privat abans que s'acabi l'any, uns diners que s'afegeixen als que ja hi tenia destinats aquest any.

A més a més, i en un salt endavant respecte a d'altres ocasions, el BCE refusa expressament fixar-se límits0 i avisa que encara hi abocarà més fons, si cal. Una decisió que s'ha pres en una reunió imprevista i d'urgència, i que ha de servir per combatre un altre virus: el de la por.
 

Macroinjecció del BCE contra el coronavirus: 750.000 milions d'euros per comprar deute
Injecció de 750.000 milions d'euros contra el coronavirus (Reuters/Ralph Orlowski)


L'organisme també deixarà de banda algunes de les seves limitacions a l'hora de comprar deute públic dels estats membres de la zona euro, i ara fins i tot hi inclourà Grècia, que havia quedat fora de les últimes intervencions.

En una piulada d'aquesta nit, la directora general del BCE, Christine Lagarde, deia:

"Els moments extraordinaris requereixen mesures extraordinàries. El nostre compromís amb l'euro no té límits. Estem decidits a fer servir tot el potencial de les nostres eines, dins el marc de les nostres competències"

 

Tot seguit, el president francès, Emmanuel Macron, ha donat ple suport a les mesures preses pel BCE i ha piulat:

"Ara ens toca a nosaltres respondre amb intervencions pressupostàries i amb més solidaritat en el si de la zona euro."

"El BCE farà tot el que calgui"

En un comunicat, l'autoritat monetària diu que "s'assegurarà que tots els sectors de l'economia", des de les famílies fins a les empreses, passant per bancs i governs, es puguin veure afavorits per unes condicions de finançament beneficioses que els permetin absorbir aquest impacte."

El consell de govern del Banc Central Europeu remarca que "farà tot el que calgui, en el marc del seu mandat" i que està plenament preparat per incrementar el volum dels seus programes de compra d'actius i per ajustar-ne la composició, tant com sigui necessari i durant el temps que calgui."

Segons el comunicat, el BCE "explorarà totes les opcions i totes les contingències per donar suport a l'economia en aquest xoc" i està disposat a revisar alguns dels seus criteris, si aquests li impedeixen actuar amb prou contundència per complir el seu mandat. I conclou: "El BCE no tolerarà cap risc per a una transmissió eficaç de la seva política monetària en totes les jurisdiccions de l'eurozona."

Fa justament una setmana, la Unió Europea va pactar mobilitzar 25.000 milions d'euros per combatre el coronavirus.

En una cimera per videoconferència, els líders europeus van decidir utilitzar totes les eines per superar aquesta crisi. Van anunciar mesures extraordinàries, tant econòmiques com financeres, i ser més flexibles amb el dèficit. Els 25.000 milions van destinats als serveis sanitaris i a ajudar els sectors econòmics més necessitats.

ARXIVAT A:
Coronavirus Banca
Anar al contingut