Iraq

L'ultimàtum imposat pel primer ministre iraquià Al-Maliki s'allarga fins al 8 d'abril

Dissabte havia d'acabar l'últimàtum imposat per Al-Maliki perquè els milicians de Muqtada al-Sadr es rendeixin. Però aquesta amenaça, de moment, no ha servit per aturar els combats. Per això, el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha allargat l'ultimàtum a la milícia xiïta de Muqtada al-Sadr fins al 8 d'abril. A Bàssora continua la batalla pel control de la segona ciutat més important de l'Iraq, que les milícies xiïtes d'Al-Sadr continuen dominant. La xifra de morts a tot el país supera de llarg el centenar. El toc de queda ja ha començat a la capital iraquiana i durarà fins diumenge a la matinada.

Actualitzat
El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha allargat l'ultimàtum a la milícia xiïta de Muqtada al-Sadr fins al 8 d'abril i ha afegit que tots aquells que entreguin les armes seran compensats econòmicament. L'oferta arriba quan els combats entre l'exèrcit i els rebels s'han estès a diferents punts del país, sobretot al sud, on hi ha la majoria xiïta.

Segons fonts de la seguretat, en les últimes hores han mort 4 policies iraquians a Nassiriya, al sud, en nous enfrontaments. Aquestes víctimes s'afegeixen a les més de 130 i més de 450 ferits que ha provocat l'ofensiva de l'exèrcit contra els rebels que va començar dimarts.

Els carrers de Bagdad han quedat deserts després que entrés en vigor el toc de queda decretat per les autoritats per intentar controlar l'onada de violència.

La direcció del pla de seguretat "Apliquem la llei" ja va decretar aquesta mesura, que estarà en vigor fins diumenge, després dels enfrontaments entre les milícies fidels al clergue de Muqtada al-Sadr, estesos al sud del país i a diversos barris de la capital.

Durant els últims tres dies diverses seus de diferents partits polítics rivals de Sadrn, com la del partit Al Dawa, al qual pertany el primer ministre Nuri al-Maliki o la del Consell Suprem Iraquià d'Abdelaziz al-Hakim han sigut atacades tant a Bagdad com a altres províncies.

Enmig d'aquesta violència i la imposició del toc de queda, el parlament iraquià s'ha de reunir en una sessió d'emergència per avaluar la situació. Tot i el rebuig popular que causa l'operació i les víctimes civils, l'executiu de Bagdad vol posar fi a la inestabilitat que generen les milícies xiïtes, mentre que el clergue xiïta, Muqtada al-Sadr, vol una solució pacífica.
Anar al contingut