Liverpool

Loreen guanya per segona vegada el festival d'Eurovisió per a Suècia

Blanca Paloma, amb "Eaea", queda en dissetena posició després del vot popular, que li ha restat punts en la classificació final

RedaccióActualitzat

Loreen, la representant de Suècia, és la guanyadora del festival d'Eurovisió 2023.

Loreen era des de feia setmanes la gran favorita dels eurofans. El seu "Tattoo" estava al capdavant de tots els rànquings de les cases d'apostes online. I ni el vot dels jurats professionals ni el del públic han defraudat les expectatives creades. Ha aconseguit 583 punts, 57 més que el segon classificat, el representant de Finlàndia.

És la segona vegada que la cantant sueca guanya Eurovisió. Ja ho va fer el 2012 amb "Euphoria", un tema que s'ha convertit en un dels grans èxits eurovisius de tots els temps.

Els grans fans del festival no han oblidat Loreen i han valorat l'aposta de Suècia per portar a Liverpool una estrella internacional amb una gran experiència sobre l'escenari.

Aquest ha estat el moment en què s'ha anunciat la guanyadora.


Suècia i Loreen ho han donat tot amb una posada en escena espectacular. I això malgrat que els suecs s'han vist obligats a reduir la immensa estructura de dos panells gegants d'1,8 tones de pes amb què la cançó es va presentar a la preselecció al seu país, el Melodifestivalen.

 

Ha estat impossible portar fins a Liverpool l'immens escenari original i avui Loreen ha actuat dins una estructura més petita que s'ha batejat com "la sandvitxera". L'escenari era més discret, però la veu i les hores de vol dalt de l'escenari de la cantant sueca han convençut els jurats professionals i també l'audiència, que hi ha donat el seu beneplàcit amb el vot.

Loreen ha començat l'actuació estirada en un espai reduït, gairebé tancada entre les dues pantalles que emulen el desert. A poc a poc, l'espai a l'escenari s'ha anat fent més ampli a mesura que també es projectava la gran veu de la cantant sueca.

Una posada en escena impactant i que no ha deixat indiferent el públic del Bank Arena de Liverpool. Així ha estat l'actuació de Loreen.

 

Amb el triomf d'avui, Suècia fa història i iguala Irlanda en nombre de victòries a Eurovisió. A més, Loreen s'equipara amb el mític Johnny Logan, l'única persona que fins ara havia guanyat dues vegades Eurovisió.

I així ha quedat la classificació final després de la guanyadora.

 

2. Finlàndia

Feia setmanes que tots els fans del festival apuntaven a un país nòrdic com el guanyador d'Eurovisió 2023. Finalment, el finlandès Käärijä, amb "Cha cha cha", no ha superat la sueca Loreen, la gran favorita de la nit.

El raper Käärijä s'ha quedat a un pas d'aconseguir la segona victòria a Eurovisió per a Finlàndia, que va sorprendre el 2006 a Atenes amb la inclassificable banda de heavy-metal Lordi i "Hard Rock Hallelujah".

I és que Käärija, com els mítics Lord, ha ofert un espectacle sense inhibicions, dinamitant amb una bomba de color i alegria Eurovisió.

Una interpretació amb força, acolorida i divertida, jugant amb les ombres i amb un attrezzo modern. Käärija i els seus ballarins s'han menjat l'escenari de forma provocativa i bastant boja. Com provocatives eren les mirades a la càmera que seguia el seu ritme frenètic.

 

Sobre l'escenari, un gran contenidor de fusta d'on surten els ballarins vestits del color de moda d'aquest estiu, el rosa fosforescent. Uns ballarins que es mouen amb un ritme molt particular, un txa-txa-txa a l'estil nòrdic.

El verd fosforescent de "Cha cha cha" també promet ser el color de moda de totes les pistes de ball aquest estiu.

Aquest any sense sorpresa, Finlàndia ha embogit amb el raper Käärijä i amb la seva famosa jaqueta verda fosforescent, que ha vestit alguns dels monuments més coneguts de la capital, com les escultures de la façana de l'Estació Central de Hèlsinki.

 

3. Israel

Israel ha tornat a apostar per una estrella reconeguda de la música al seu país per participar a Eurovisió.

Ho ha fet de la mà de l'estrella del pop Noa Kirel, que ha fet ballar tot el públic del Bank Arena de Liverpool amb "Unicorn".

Guanyadora dels MTV Europe Music Awards el 2017, Noa ha aparegut vestida amb un top que recorda el personatge d'una superheroïna de còmic.

L'artista israeliana ha basat l'actuació en la força de la seva veu i en la potència d'un cos de ball que l'ha acompanyat amb una sensual coreografia.

Una posada en escena que recorda la de Chanel, la catalana que va representar Espanya a Eurovisió 2022.

 

4. Itàlia

L'actuació del representant italià, Marco Mengoni, ha estat una de les més sòbries de la nit. Sol al centre de l'escenari i envoltat de núvols, res no hi havia que emmascarés la potent veu de Mengoni interpretant "Due vite".

Una cançó que ens transporta a l'emoció de les més clàssiques balades romàntiques italianes. "Due vite" parla d'un viatge íntim i de la importància de centrar-nos en allò que realment és transcendental a la vida i gaudir-la al màxim sense pensar en el què diran.

Una balada en que Marco Mengoni ha posat tot el potencial de la seva veu per emocionar un públic que ja estava entregat des que ha aparegut a l'escenari amb una senzilla samarreta de lluentons grisa i negra.

 

Mengoni, que era un dels favorits de la comunitat LGTBIQ+, gran seguidora d'Eurovisió, ha sortit a l'escenari del Bank Arena amb dues banderes a la mà: la italiana i la de l'arc de Sant Martí.

L'italià repeteix a Eurovisió, on ja va participar el 2013 amb "L'essenziale", que va aconseguir una honorable setena posició. Ara ha obtingut un merescut quart lloc.


Blanca Paloma ha quedat en 17a posició

Blanca Paloma, la representant espanyola, ha confiat en la potència i la projecció de la seva veu per enlluernar el públic del Bank Arena de Liverpool. Ha acabat novena en la classificació amb el vot dels jurats de cada país, però un cop sumats els punts del vot popular ha baixat fins a la 17a posició.

Guanyadora de la segona edició del Benidorm Fest i finalista de la primera, Blanca Paloma ha interpretat "Eaea", una cançó de bressol feta buleria. Flamenc i música electrònica barrejats en una cançó que la cantant d'Alacant dedica a la seva àvia Carmen.

 

 

Ucraïna fora d'Ucraïna

El festival ha escalfat l'ambient de la nit de bon inici amb l'actuació dels guanyadors de l'edició del 2022, els ucraïnesos Kalush Orchestra i el seu himne folk - hip-hop "Stefania".

Ha estat la primera, però no l'última referència i homenatge a Ucraïna, guanyadora de l'edició anterior, que no ha pogut ser seu del festival perquè continua immersa en un conflicte bèl·lic des de la invasió russa el febrer del 2022.

Els representants d'aquesta edició, el grup Tvorchi, han recordat que la guerra és viva, ja que en el moment de la seva actuació al festival la seva ciutat, Ternópil, estava sent bombardejada per les tropes russes.

La seva cançó, "Heart of Steel" (cor d'acer), parla de les tropes que van liderar una resistència contra les forces russes a la planta d'Azovstal a Mariupol.

La denúncia, en forma de cartell durant les votacions, l'han publicada a les xarxes socials.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TVORCHI (@tvorchi_official)


La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del certamen, no ha autoritzat que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, intervingui durant el festival. Ho justifica pel caràcter apolític de l'esdeveniment musical.

Vots de tot el món

La principal novetat d'aquesta edició és que per primera vegada s'ha pogut votar des de països que no formen part de la Unió Europea de Radiodifusió (UER).

Una nova forma de votació que encara no se sap si determinarà o modificarà en un futur les tendències de vot en bloc a països veïns, àmpliament estudiades pels experts en Eurovisió.

 

 

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut