Els ucraïnesos Tvorchi s'han colat a última hora a la llista dels favorits per guanyar Eurovisió 2023
Els ucraïnesos Tvorchi s'han colat a última hora a la llista dels favorits per guanyar Eurovisió 2023

En marxa el festival d'Eurovisió: quins països parteixen com a favorits?

Els països nòrdics dominen el palmarès en totes les apostes, però Ucraïna, Israel, França i Espanya se situen en bon lloc

RedaccióActualitzat

L'escenari del Bank Arena de Liverpool, a Anglaterra, s'encén per acollir la 67a edició del festival d'Eurovisió. La ciutat dels Beatles ha acollit amb entusiasme l'organització del festival en substitució d'Ucraïna, guanyadora d'Eurovisió 2022.

A la gala final del festival actuaran els representants dels 26 països finalistes, que es disputen el micròfon de cristall. En aquesta edició tampoc faltaran balades, música electrònica, rock, rap i futurs èxits de la música pop.

Les austríaques Teya & Salena seren les primeres a trepitjar l'escenari, a partir de les nou del vespre. La tanda d'actuacions en concurs la tancarà la representant del país amfitrió, Mae Muller, amb la cançó "I wrote a song".

Els eurofans han pogut seguir les dues semifinals del certamen i fa setmanes que ja es fan apostes a les xarxes de quins són els països amb més possibilitats de guanyar el festival.

I no només a les xarxes. Empreses de joc en línia fa setmanes que tenen obert el rànquing de les candidatures d'Eurovisió més ben posicionades de cara a la gran final.

Aquest any, la gran favorita és la representant de Suècia, Loreen, una veterana d'Eurovisió. Va ser la guanyadora del festival l'any 2012 amb un dels grans èxits eurovisius, "Euphoria".

Onze anys després, Loreen torna a Eurovisió com a estrella internacional i torna a buscar l'estatueta de cristall amb "Tatoo". Suècia i Loreen han posat tota la carn a la graella amb una posada en escena espectacular. I això malgrat que s'han vist obligats a reduir la immensa estructura de dos panells gegants d'1,8 tones de pes amb què la cançó es va presentar a la preselecció al seu país, el Melodifestivalen.

Ha estat impossible portar fins a Liverpool l'immens escenari original i avui Loreen actuarà dins una estructura més petita que s'ha batejat com "la sandvitxera".

Ara falta veure si el bon disseny d'escenari, la gran veu, i les hores de vol de Loreen són prou per convèncer els jurats professionals, i el que cada any és més incontrolable, el vot de l'audiència.

La força i l'experiència de Loreen sobre l'escenari la fan gran favorita de la nit
La força i l'experiència de Loreen sobre l'escenari la fan la gran favorita de la nit (EFE Adam Vaughan)

Tots els pronòstics situen altres països nòrdics al capdamunt de la classificació al costat de Suècia.

El raper finès Käärijä, amb l'encomanadissa "Cha cha cha", podrien donar la victòria a Finlàndia per segon cop a un festival d'Eurovisió. Una cançó divertida, de ritme desinhibit, i amb un intèrpret inclassificable que pot donar la sorpresa sobre l'escenari del Bank Arena.

Pur espectacle al gust dels eurofans més fidels.

El representant de Finlàndia, Käärija
El representant de Finlàndia, Käärija (EFE Adam Vaughan)

Ucraïna torna a colar-se en el grup dels favorits.

El duet de música electrònica Tvorchi, amb "Heart of steel", està en tercera posició a les apostes.

A ningú se li escapen les dificultats que han hagut de superar per poder ser aquesta nit a l'escenari de Liverpool. Els dos integrants de Tvorchi emocionen quan expliquen com es va celebrar al desembre la preselecció al seu país en un refugi situat a l'estació de metro Maidan de Kíiv a causa de la invasió russa.

Tvorchi EFE Adam Vaughan
Tvorchi, els representants d'Ucraïna a Eurovisió (EFE Adam Vaughan)

La representant d'Espanya, Blanca Paloma, entra en el grup de les set favorites de la nit amb "Eaea".

Una cançó de bressol a cavall entre el flamenc i la música electrònica, dedicada a la seva àvia. Les vegades que Espanya ha enviat una peça de base flamenca al festival no ha tingut gaire, per no dir gens, bon resultat. Però potser aquesta nit la veu i la bona factura de l'alacantina aconsegueixen donar la sorpresa.

Blanca Paloma en una de les gales prèvies del festival d'Eurovisió
Blanca Paloma en una de les gales prèvies del festival d'Eurovisió (Reuters Phil Noble)

Altres propostes que parteixen com a preferides i que has de conèixer són la de França i Israel.

"Evidemment", el tema amb què França vol guanyar Eurovisió 2023, l'interpreta Fátima Zahra, coneguda com La Zarra, una cantant nascuda al Marroc i que ha viscut molts anys al Canadà.

Fa 26 anys que França no guanya Eurovisió i avui totes les esperances estan posades en aquesta dona, que pujarà en sisena posició a l'escenari de Liverpool.

La representant de França, La Zarra
La representant de França, La Zarra (Reuters Phil Noble)

Israel també està entre les candidatures que més expectació desperten aquesta nit eurovisiva.

Noa Kirel, guanyadora dels MTV Europe Music Awards 2017, és l'escollida per defensar la candidatura israeliana i per intentar que Israel guanyi el festival per cinquena vegada a la història. "Unicorn" és l'aposta israeliana per a aquesta edició del festival.

Noa Kirel, la representant d'Israel a Eurovisió 2023
Noa Kirel, la representant d'Israel a Eurovisió 2023 (EFE Adam Vaughan)

Després de les 26 actuacions dels països participants i de les referències artístiques simbòliques a Ucraïna que es preveu que farciran el festival, caldrà esperar a les tradicionals votacions dels jurats professionals de cada país i el més recent "televot" per saber qui és el nou guanyador d'Eurovisió.

 

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut