Rússia

L'opositor rus Aleksei Navalni acusa directament Putin del seu enverinament

Un dels creadors del Novitxok entrevistat per TV3 contradiu el govern rus i assegura que s'ha utilitzat contra Navalni i l'exespia Serguei Skripal

Manel Alías TortActualitzat

L'opositor rus Aleksei Navalni assegura que Vladímir Putin és al darrere del seu enverinament. És el principal titular de la primera entrevista que concedeix des que va ser hospitalitzat, a la revista alemanya Der Spiegel.

El cas ha obert una altra crisi amb la Unió Europea, que exigeix respostes a Rússia. Moscou nega les acusacions i les considera inacceptables i insultants.

Aleksei Navalni acusa directament Putin del seu enverinament en una entrevista amb Der Spiegel

TV3 ha parlat amb un dels creadors del Novitxok, el científic Vladímir Uglev, que contradiu radicalment el que assegura el Kremlin.

Des de casa seva a la ciutat d'Anapa, a la vora del mar Negre, Uglev explica que l'any 1975, encara en plena Guerra Freda, va ser reclutat per treballar en un programa secret soviètic per elaborar armes químiques.

El van traslladar a la regió de Saràtov, uns 800 km al sud-est de Moscou, a la riba del riu Volga. Al cap de pocs mesos ja treballava en un agent nerviós molt poderós que amb el temps, en una versió millorada, se'l coneixeria amb el nom de Novitxok.

Vladímir Uglev va ser reclutat per treballar en un programa secret soviètic per elaborar armes químiques l'any 1975

Uglev assegura que l'any 2018 va reconèixer aquella substància en què havia estat treballant, anomenada A-234, com la que va enverinar l'exespia Serguei Skripal:

"L'A-234 és la substància amb què van intentar enverinar els Skripal i que va matar una dona."

Serguei Skripal, exespia rus, i la seva filla van acabar a la unitat de cures intensives, a Salisbury, i una dona, Dawn Sturgess, va morir.

I ara està gairebé convençut que l'opositor rus Navalni va ser atacat amb un verí de la mateixa família que també van desenvolupar, l'A-232.

"La substància contra l'Aleksei és menys persistent, però, quan entra al cos, és més tòxica que l'A-234. O sigui, que aquests especialistes en crims es perfeccionen."


Navalni reclama la seva roba

Navalni ha exigit a les autoritats que li tornin la roba que portava quan va ser hospitalitzat. Creu que pot ser una prova molt valuosa per tenir més dades sobre el que va passar. El científic entrevistat hi està d'acord.

Navalni durant la seva hospitalització a Berlín (EFE/EPA)

Aquestes substàncies conegudes com a Novitxok, després de 45 anys, encara es fan servir, explica, perquè són fàcils de camuflar i transportar, es conserven durant anys i tenen efectes molt ràpids en les persones.

Si Skripal i Navalni no són morts, diu, és perquè, per circumstàncies diverses, en van rebre dosis petites i els metges van poder actuar just a temps.

Ampolla d'aigua de l'hotel de Navalni a Sibèria on s'hauria detectat Novitxok

Uglev assegura que mai no s'hauria imaginat que aquelles fórmules químiques que elaboraven per donar suport a armes binàries acabarien sent utilitzades com una substància al servei del que qualifica de "terror individual". I és molt crític amb el Kremlin. El govern rus, mentrestant, ho nega tot.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut