Navalni, durant un míting a Moscou
Navalni, durant un míting a Moscou (Reuters / Shamil Zhumatov)

Navalni desperta del coma però els metges no descarten seqüeles de l'enverinament

Actualitzat

Disset dies després d'haver ingressat al principal hospital universitari de Berlín, l'activista polític rus Aleksei Navalni ha pogut sortir del coma induït i, de mica en mica, s li anirà retirant la respiració assistida.

A través d'un comunicat, els metges de l'hospital de la Charité assenyalen que la salut de Navalni ha millorat, tot i que no es pot descartar que tingui seqüeles de l'enverinament.

L'equip mèdic de l'hospital ha conclòs que Navalni va ser enverinat amb un agent nerviós del grup Novitxok, el mateix amb què es va intoxicar l'exespia rus Sergei Skripal. A hores d'ara, l'opositor rus "respon a estímuls verbals".

 

Navalni, a l'hospital d'Omsk, abans de ser traslladat a Berlín
Navalni, a l'hospital d'Omsk, abans de ser traslladat a Berlín (Reuters / Aleksei Malgavko)

 

Navalni va col·lapsar durant un vol intern a Rússia i, després d'haver estat tractat en un centre d'Omsk, la seva família va demanar que se'l traslladés a Berlín. Des d'un primer moment, el seu entorn va denunciar que havia estat enverinat, unes sospites després corroborades per les anàlisis de la clínica de la Charité.

Paral·lelament a la sortida del coma de Navalni, el seu canal de YouTube ha recuperat l'activitat amb altres veus crítiques amb Vladímir Putin. L'opositora Lúbov Soból ha exigit en un vídeo que s'obri una investigació sobre el cas. Una possibilitat que, ara mateix, sembla impossible.

 

Crisi diplomàtica entre Berlín i Moscou

El cas Navalni ha obert un conflicte en les relacions entre Alemanya i Rússia. La notícia de la millora de l'opositor rus ha coincidit amb el debat polític a Alemanya sobre com s'ha d'actuar amb Rússia.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va instar la setmana passada les autoritats russes a aclarir el que va definir com "intent d'assassinat amb verí" i va advertir que buscarà una resposta conjunta dels socis de la Unió Europea i l'OTAN.

La diplomàcia germànica és partidària de les sancions immediates i l'oposició reclama l'aturada de la construcció del gasoducte Nord Stream 2, explotat per l'energètica russa Gazprom. Però molts alerten que seria un tret al peu de l'economia alemanya.

 

El vaixell Solitaire, que col·loca tuberies del gasoducte Nord Stream 2
El vaixell Solitaire, que col·loca canonades del gasoducte Nord Stream 2 (Reuters / Stine Jacobsen)

 

El portaveu del govern, Steffen Seibert, no ha negat aquesta possibilitat, però ha remarcat que el gasoducte és un projecte europeu que, si es cancel·la, podria afectar prop de 120 empreses d'una dotzena de països:

"Si s'arribés a acabar i a posar en funcionament el Nord Stream 2, aleshores el gas transportat s'integraria a la infraestructura de gas europea."

Seibert també ha expressat certa comprensió pel fet que Rússia encara no hagi donat les explicacions que li va demanar la setmana passada Angela Merkel.

ARXIVAT A:
Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut