L'opositor de Putin Aleksei Navalni surt de Rússia per ser tractat a Berlín
Aleksei Navalni, aquest dissabte quan l'han tret de l'hospital d'Omsk per portar-lo a Berlín (Reuters)

L'opositor de Putin Aleksei Navalni surt de Rússia per ser tractat a Berlín

Se sospita que el van enverinar i els metges s'havien oposat al trasllat, però la família va demanar a Putin que el deixés marxar

RedaccióActualitzat

Finalment, el líder opositor rus Aleksei Navalni l'han traslladat aquest dissabte al matí de Sibèria a Alemanya en un avió ambulància per ser tractat en un hospital de Berlín.

Ho demanava la família des de dijous, quan van ingressar-lo en un hospital d'Omsk després d'un aterratge d'emergència del vol que el portava de Tomsk a Moscou.

Interior de l'ambulància que ha portat Navalni a l'aeroport, aquest dissabte a Omsk (Reuters)

La seva dona, Iúlia Navalnaia, ho ha celebrat a Instagram, i ha agraït el suport rebut durant aquesta crisi:

"Gràcies a tots per la vostra perseverança. Sense el vostre suport no l'hauríem pogut portar!"

 

 

Navalni es va trobar molt malament durant el vol a Moscou, i el seu entorn va assegurar des del primer moment que l'havien enverinat amb el te que s'havia pres abans d'agafar l'avió.

Els metges de l'hospital d'Omsk, però, asseguren que no han detectat cap rastre de verí en les anàlisis d'orina i sang.

Tot i això, han admès que li han trobat traces de substàncies químiques industrials a la roba i al les mans, però han assegurat que aquestes substàncies no poden haver-li fet mal.

L'avió ambulància alemany, aquest dissabte sortint d'Omsk en direcció a Berlín (Reuters)


"Una decisió del Kremlin"

La família i els col·laboradors de Navalni van atribuir la negativa a portar-lo a Berlín a "una decisió del Kremlin", no dels metges, que en un primer moment haurien permès el viatge, però després se n'haurien desdit.

La seva dona va demanar aquest divendres per carta al president del país, Vladímir Putin, que autoritzés el viatge:


Aquest divendres al vespre, després que els metges alemanys que han anat a buscar-lo el visitessin, finalment l'hospital d'Omsk es va avenir que se l'enduguessin.

Comboi sanitari a l'aeroport de Tegel, aquest dissabte a Berlín (Reuters)
 


Ja és a l'hospital La Caritat de Berlín

L'avió ha aterrat poc abans de les 9 del matí a l'aeroport de Tegel de Berlín, des del qual han portat Navalni en un comboi sanitari a l'hospital La Caritat, on el tractaran.

L'ambulància que ha portat Navalni des de l'aeroport de Tegel fins a l'hospital de la Charité, aquest dissabte a Berlín (Reuters)
 

L'operació l'ha organitzada l'ONG alemanya Cinema per la Pau, que fa dos anys ja en va fer una altra de similar amb el cantant Piotr Verzilov, considerat portaveu oficiós del grup Pussy Riot.

Llavors també hi havia sospites d'enverinament, i és el que van concloure els metges alemanys, però no van saber identificar el verí utilitzat.


Primer intent d'enverinament

Aleksei Navalni, un dels principals líders opositors de Putin, havia anat a Sibèria a investigar un cas de corrupció.

Els últims anys ha estat detingut i empresonat diverses vegades, i fa un any ja va denunciar un intent d'enverinament, quan era a la presó.


Condemnes "arbitràries"

El sistema judicial de Rússia l'ha condemnat diverses vegades per delictes econòmics en el que tant la UE com els EUA han considerat condemnes polítiques, i que el Tribunal d'Estrasburg ha acusat d'"arbitràries".

Des del 2014 l'han detingut diverses vegades per organitzar i assistir a manifestacions no autoritzades, i el 2017 l'autoritat electoral el va excloure com a candidat a la presidència per les anteriors condemnes.

Fa dos anys el van tornar a tancar a la presó durant un mes per manifestar-se, i el van alliberar just el dia que començava el Mundial de futbol de Rússia.

ARXIVAT A:
RússiaVladímir Putin
Anar al contingut