L'oposició considera que l'exministre Fernández Díaz va utilitzar la policia de manera partidista
L'oposició considera que l'exministre Fernández Díaz va utilitzar la policia de manera partidista
Madrid

L'oposició creu que Fernández Díaz va fer un un ús polític de la policia

La comissió d'investigació de l'operació Catalunya es tanca aquest dijous al Congrés

Actualitzat

La comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya es tanca aquest dijous sense que hagin comparegut molts testimonis, per l'oposició d'alguns grups parlamentaris. A les seves conclusions, gran part dels grups consideren que hi va haver un ús polític de la policia i diuen que hi ha la constatació de males pràctiques del ministeri que dirigia Jorge Fernández Díaz. Per tot això, ara volen que les conclusions arribin a la fiscalia i se'n determinin responsabilitats penals. Només el PP ho nega tot.

La comissió d'investigació arriba al final sense la compareixença, pel veto d'alguns grups, de responsables policials que, en canvi, sí que s'han explicat al documental "Las cloacas de Interior". Malgrat la resistència del PP, els partits de l'oposició treballen per aconseguir que una part de les conclusions de la comissió s'enviïn a la fiscalia, per determinar si hi ha responsabilitats penals de l'exministre Fernández Díaz o d'algun comandament policial.

Els partits ja han elaborat les seves conclusions. Hi ha una àmplia coincidència que hi va haver una policia "politicopatriòtica" a les ordres de Fernández Díaz que va actuar il·legalment per atacar rivals polítics dels populars, fonamentalment contra els independentistes catalans, però també contra Podem, a través d'informes falsos i de difamacions. També es manifesta la connexió d'estratègies entre l'aleshores ministre i el director de l'Oficina Antifrau per influir en la situació política catalana.

Només el PP hi està en contra. En les seves conclusions, ho neguen tot: ni hi va haver policia política ni hi ha hagut cap operació Catalunya. Per la seva banda, Esquerra i el PDeCAT conclouen que Mariano Rajoy estava al corrent de les actuacions d'aquest grup policial.

♦ L'ex-número 2 de la policia diu que per Espanya ho faria "tot"

Noves compareixences al Parlament

En canvi, al Parlament de Catalunya continuaran aquesta tarda les compareixences davant de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya. Han de comparèixer alguns del principals protagonistes de la trama policial, com els excomissaris José Manuel Villarejo i Eugenio Pino, així com l'actual director general de la policia, Germán López Iglesias, o el cap de la Comissaria General de la Policia Judicial, Santiago Aparicio. També ha de comparèixer l'exdetectiu de l'agència Método 3 Antonio Tamarit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut