Londres manté l'alerta màxima al país després de desarticular un complot que se sospita que podria haver actuat de forma imminent

Continua oberta l'operació antiterrorista contra el pla de fer explotar en ple vol avions que enllacen el Regne Unit amb els Estats Units. Els suposats terroristes podrien haver planejat actuar de forma "imminent", ahir o avui mateix, dia 11. Els Estats Units apunten que darrere del complot hi ha una trama de la xarxa terrorista d'Al-Qaeda. Per la seva banda, el ministre de l'Interior britànic, John Reid, ha informat que el nivell d'alerta per amenaça terrorista al Regne Unit continua sent "crític", mentre continuen les investigacions. Reid ha confirmat que 24 persones estan sota custòdia i se les interroga a les comissaries de Londres, mentre al mateix temps s'escorcollen diversos immobles del país.

Actualitzat

Continua oberta l'operació antiterrorista contra el pla de fer explotar en ple vol avions que enllacen el Regne Unit amb els Estats Units. Els suposats terroristes podrien haver planejat actuar de forma "imminent", ahir o avui mateix, dia 11. Els Estats Units apunten que darrere del complot hi ha una trama de la xarxa terrorista d'Al-Qaeda. De moment, hi ha 24 detinguts, tots ells ciutadans britànics.

La policia britànica va detenir ahir 24 suposats terroristes a Londres i la seva àrea metropolitana, i també a Birmingham. Els arrestats són tots ciutadans britànics, la majoria d'origen pakistanès, i la policia els seguia la pista des de fa mesos. Precisament, les autoritats del Pakistan, en coordinació amb les detencions a la Gran Bretanya, també van efectuar diverses detencions en relació amb aquest pla terrorista. Sembla que va ser justament la detenció de dos ciutadans britànics en aquest país el que va desencadenar la desarticulació del complot.

Una altra hipòtesi és la que ha difós la cadena de televisió CNN, que assenyala un musulmà del Regne Unit com la persona que va proporcionar a les autoritats britàniques les primeres dades del complot. Segons aquesta versió, un agent secret britànic va infiltrar-se en el grup i va facilitar dades dels plans. La CNN també ha informat que els membres de la cèl·lula no havien comprat encara els bitllets d'avió, però que ja havien consultat horaris per internet per trobar vols a diferents ciutats amb horaris similars.

Aquesta darrera dada, però, sembla contradir els qui creuen que els presumptes terroristes preveien dur a terme l'atemptat aquest divendres, dia 11, la qual cosa els relacionaria amb els atacs a Nova York i a Madrid l'11-S i l'11-M, respectivament.

El Banc d'Anglaterra ja ha congelat els comptes corrents de 19 dels 24 detinguts per la seva implicació en la trama. Amb l'autorització del ministre de Finances, Gordon Brown, i dels serveis de seguretat, el banc ha identificat aquests dinou arrestats, dels quals catorze són de Londres, quatre del comtat de Buckinghamshire, als afores de la capital, i un de Birmingham.

El ministre de l'Interior britànic, John Reid, creu que "si aquest complot s'hagués arribat a dur a terme, la pèrdua de vides de civils innocents hauria estat d'una escala sense precedents". D'altra banda, des del Departament de Seguretat Interior del govern nord-americà, s'ha comparat la magnitud del pla desarticulat amb la dels atemptats de l'11-S.

La policia britànica assegura que l'objectiu del grup era atacar de forma coordinada entre sis i deu avions que cobreixen les rutes entre el Regne Unit i els aeroports nord-americans de Nova York, Washington, Los Angeles, Boston i Chicago. Els sospitosos volien introduir als avions explosius en forma líquida o de gel en ampolles de begudes isotòniques. Aquests components no són detectables per l'escàner de l'aeroport i, un cop dins l'avió, es podrien fer detonar a través d'aparells electrònics, com una càmera fotogràfica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut