L'OMS vol prohibir la venda de mamífers salvatges vius en mercats per evitar pandèmies
Entrada del mercat d'animals vius de Huanan, el febrer del 2020 a Wuhan (Europa Press)

L'OMS demana prohibir la venda de mamífers salvatges vius en mercats per evitar pandèmies

Una directriu d'aquesta organització assegura que el 70% de les noves malalties humanes provenen d'animals salvatges

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, demana als països d'arreu del món que prohibeixin la venda d'animals salvatges vius, sobretot mamífers, en mercats per al consum humà per evitar noves malalties.

L'OMS ho demana en una directriu publicada aquest dimarts i que ha consensuat amb el Programa de Medi Ambient de l'ONU i l'Organització Mundial de la Salut Animal.

El motiu és la convicció que el 70% de les malalties infeccioses noves dels humans tenen el seu origen en patògens animals, i per això demana que es prohibeixi quan no hi hagi prou garanties sanitàries:

"Els animals, especialment els salvatges, són la font de més del 70% de totes les malalties infeccioses emergents en humans, moltes de les quals són causades per virus nous."

Aquestes organitzacions consideren que els mercats on es venen aquests animals vius són focus que faciliten el pas de bacteris i virus a les persones:

"Hi ha una forta associació entre la comercialització i venda d'animals salvatges vius i l'aparició de nous patògens zoonòtics."

Segons la directriu, que l'OMS ha divulgat a través de Twitter, aquests mercats estan molt estesos i els fan servir milions de persones:

"A nivell mundial, els mercats tradicionals tenen un paper central a l'hora de proporcionar aliments i mitjans de subsistència a milions de persones. Prohibir la venda d'aquests mamífers salvatges vius pot protegir la salut dels treballadors del mercat i dels compradors."



La pandèmia actual, un exemple

Aquesta directriu està directament relacionada amb la pandèmia de Covid-19, que afecta el món sencer des de fa més d'un any i que se sospita que va tenir l'origen en un mercat d'aquest tipus de Wuhan.

I es fa pública dues setmanes després que es coneguessin les conclusions del grup d'experts que l'OMS va enviar a Wuhan per investigar l'origen del coronavirus SARS-CoV-2.

Aquest grup d'experts no va aconseguir determinar si algun animal va fer d'intermediari entre els ratpenats i els humans, però sí que va assegurar que era el més probable.

Control de la higiene

La directriu també demana als països que controlin molt més la higiene i les condicions sanitàries d'aquest tipus de mercats, amb veterinaris formats per poder fer aquest control.

Una altra mesura que reclama l'OMS és reforçar els sistemes de vigilància per detectar ràpidament els nous patògens i que s'informi venedors i compradors perquè coneguin els riscos.

Segons aquesta directriu, en la venda i la matança d'animals en aquests mercats es creen situacions en què es facilita la transmissió de patògens:

"Quan els animals salvatges es mantenen en gàbies o corrals, se sacrifiquen i es preparen a zones obertes, aquestes zones es contaminen amb fluids corporals, excrements i altres residus, cosa que fa augmentar el risc de transmissió de patògens entre els treballadors i els clients, amb la possibilitat de transmetre'ls a altres animals del mercat."

La directriu afegeix que els animals salvatges més susceptibles de transmetre malalties infeccionses als humans són els mamífers.

 

 

ARXIVAT A:
OMSCoronavirus Covid-19
Anar al contingut