Quin animal va fer de pont del coronavirus? La missió de l'OMS a Wuhan no ho resol

En canvi, l'informe elaborat per científics ratifica que és molt improbable que el virus sorgís d'un laboratori

Xavier DuranActualitzat

La Covid-19 va passar als humans, probablement, a través d'un intermediari entre ratpenats i humans, però no es descarten altres hipòtesis, segons l'informe elaborat per un grup de científics enviats per l'OMS a Wuhan.

Concretament, l'informe, presentat aquest dimarts, assenyala que la possibilitat que un virus molt semblant al SARS-CoV-2 es trobés en ratpenats i a través d'un altre animal arribés als humans és entre probable i molt probable, tot i que no es descarta del tot que aquest pas intermedi no es produís.

En canvi, la possibilitat que el virus sorgís d'un laboratori es considera altament improbable.

L'informe no aporta gaires novetats a les revelacions que ja va fer en roda de premsa a primers de febrer Peter Ben Embarek, cap de la missió de l'OMS.
 

Falten més anàlisis

Els experts que van estudiar l'origen i expansió del coronavirus assenyalen que tampoc no van trobar proves d'animals infectats en el mercat de Huanan, a Wuhan, on s'havia establert el focus inicial i que es va tancar al cap d'un temps de detectar-se els primers casos.

Tampoc no tenen proves que el virus circulés per Wuhan o altres punts de la Xina abans del desembre. En tot cas, fan una crida a la prudència perquè algunes respostes encara trigaran a arribar. Volen fer més anàlisis i recollir proves a més països.
 

Roda de premsa de Peter Ben Embarek en un hotel de Wuhan al febrer (Reuters / Aly Song)


La missió estava formada per científics dels Estats Units, el Japó, Rússia, el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, el Vietnam, Alemanya i Qatar. No tots pertanyen a l'OMS, sinó que també n'hi havia de la FAO i de l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE).


Ratpenats i virus

Que el cononavirus tingui l'origen en ratpenats no és cap sorpresa. En un article publicat el juny del 2017 a Nature, investigadors de l'EcoHealth Alliance de Nova York arribaven a aquesta conclusió:

"Demostren que els ratpenats porten una proporció significativament més elevada de virus zoonòtics que altres ordres de mamífers".

La zoonosi és el pas d'agents infecciosos d'animals a humans. El febrer d'aquest any, un equip d'investigadors de Tailàndia i de Singapur presentava proves, en un article publicat a Nature Communications, que coronavirus molt propers al SARS-CoV-2 estaven presents en el ratpenat de ferradura acuminat (Rhinolophus acuminatus).

Quant a com va arribar el virus a humans si no va ser directament des dels ratpenats, en un article publicat el 30 de setembre a la revista Frontiers in Microbiology, investigadors de la Universitat Zhejiang, de Hangzhou, Xina, revisaven els estudis fets fins ara sobre possibles intermediaris.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19OMS
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut