L'OMS no sap què falla a Espanya perquè sigui el país europeu amb més Covid

L'OMS no sap què falla a Espanya perquè sigui el país europeu amb més Covid

L'organisme porta setmanes analitzant la situació i no troba els motius de l'alta incidència del virus malgrat tenir les mesures "més restrictives"

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut reconeix que no sap per què Espanya és el país d'Europa amb més incidència de la Covid.

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Neira, ha assegurat que l'organització porta setmanes analitzant la situació d'Espanya i encara no saben què està fallant malgrat que s'apliquen les mesures "més restrictives" del continent.

En un esmorzar informatiu de Nueva Economía Fórum, Neira ha dit que els desconcerta el fet que l'ús de les mascaretes sigui obligatori, tant en espais oberts com tancats, en comparació d'altres països on les normes han estat una mica més "relaxades" i la seva situació epidemiològica ha estat millor.

L'OMS ha analitzat el comportament de la societat espanyola durant la pandèmia i manifesta que ni la transmissió intrafamiliar ni el comportament dels joves "justifica" l'elevada transmissió del coronavirus a l'estat.

"És cert que hi ha hagut una relaxació dels joves i les festes, però això no justifica tota la situació que travessa el país en aquest moment, ja que, a Itàlia, els joves també han fet festes, o a França, o fins i tot a Suïssa", ha dit Neira


Més conscienciació i atenció primària

La dirigent de l'OMS ha remarcat la importància de millorar la conscienciació dels ciutadans espanyols, en especial els joves, i també reforçar la situació de l'Atenció Primària per corregir les debilitats en el procés de cribratges.

És necessari, al seu parer, que es revisi el pla de detecció, rastreig de contactes, aïllament i quarantena i assegurar-se un bon seguiment d'aquests.

"Si fan falta rastrejadors, s'hauran de posar rastrejadors, i, si s'ha de corregir alguna cosa, s'haurà de fer"

Neira ha assegurat que l'oficina de l'OMS a Europa manté un contacte "molt regular" amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i amb el director general del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.


Al·lusió a Madrid

Pel que fa a les divergències entre el govern espanyol i el madrileny l'última setmana, la representant de l'OMS només ha manifestat que "no li agrada" despertar-se i veure que la premsa internacional reflecteix a les portades aquest conflicte entre administracions.

"Preferiria veure que Espanya és un exemple de gestió", ha dit Neira, que ha detallat que l'OMS no té "prou elements" per jutjar i entendre les "dinàmiques internes" de les administracions.

L'OMS considera que ni la transmissió intrafamiliar ni el comportament dels joves "justifica" l'elevada transmissió a l'Estat (Reuters/Dacho Doce)


Pilars bàsics segons l'OMS

L'OMS recorda els cinc pilars bàsics en la resposta contra la Covid-19:

  • Organització adequada dels pacients als hospitals i serveis sanitaris
  • Rentar-se les mans freqüentment
  • Ventilar els espais tancats
  • Donar instruccions "clares" als ciutadans per generar confiança en les mesures
  • Tenir persones expertes a interpretar les dades

En plena mobilització dels metges residents a Espanya, Neira ha destacat la importància de cuidar els professionals sanitaris i la seva formació i condicions laborals.

Pel que fa a la vacuna, confia que estigui disponible l'any 2021, ja que "no hi ha hagut mai tanta voluntat política, de fons, i de demanda de la població i coordinació científica i de solidaritat" com ara.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut