Animal marí en vidre i or exposat a Amsterdam.
Animal marí en vidre i or exposat a Amsterdam.
Amsterdam

Litigi entre Rússia i Ucraïna pels tresors de Crimea exposats a Amsterdam

El govern holandès no sap a qui retornar les obres quan acabi la fabulosa exposició de peces arqueològiques que, per la resposta popular, s'ha prorrogat fins al 31 d'agost

RedaccióActualitzat

Ningú es pensava que la mostra que presenta el museu arqueològic Allard Pierson, de la Universitat d'Amsterdam, "Crimea: or i secrets del mar Negre", portaria tanta cua.

L'exposició de fabulosos objectes arqueològics va obrir al públic el 7 de febrer i havia de tancar les portes l'1 de juny, però la resposta popular ha fet que s'hagi prorrogat fins al 31 d'agost.

Les obres procedeixen de cinc museus ucraïnesos, quatre dels quals, ubicats a Crimea i l'altre, a Kíev, però l'annexió de la península per part de Rússia des del 18 de març n'ha complicat la devolució.

On han de tornar les peces?

Encara que es tracta d'una cessió normal entre centres culturals, la universitat i el govern holandès estudien ara la manera més correcta de retornar les peces als legítims propietaris. Tant Crimea com Ucraïna les reclamen de manera persistent.

Ucraïna tem que la majoria de les obres vagin a parar al Museu de l'Hermitage de Sant Petersburg. I Moscou ni ho confirma ni ho desmenteix.

El futur de la mostra ocupa ara advocats russos, ucraïnesos i holandesos, que estudien minuciosament el contracte original de cessió, firmat per totes les parts afectades. Encara que el contracte apunta que les peces pertanyen al patrimoni cultural d'Ucraïna, hi ha una clàusula que especifica que les obres han de ser enviades als museus de Crimea, que és d'on procedeixen.

Així doncs, amb aquests i altres detalls legals continuen les discussions fins que uns i altres aconsegueixin treure'n l'aigua clara i decidir què s'ha de fer amb la fabulosa col·lecció de peces arqueològiques.

La col·lecció

Gairebé un miler d'objectes de gran bellesa van ser escollits per formar part de l'exposició "Crimea: or i secrets del mar Negre". Bona part de les peces són d'origen escita.

Els escites eren un poble indoeuropeu de les estepes del nord del mar Caspi, actual Ucraïna, que procedia originàriament de l'Àsia Central i del mar Negre. Durant el s. VII aC es van arribar a estendre fins a 6.000 quilòmetres i van desplaçar-se cap a l'Europa oriental.

Els escites eren nòmades, caçadors, recol·lectors i depredadors i amb el temps van anar perfeccionant les tècniques artístiques.

Els treballs de l'anomenat or dels escites són llegendaris. A la mostra es pot veure, entre altres peces, cascos i espases amb detalls d'or, fermalls de vidre i figures en forma de camell, també d'or. Sense oblidar tres capses de laca xineses de la dinastia Han, de fa 2.000 anys, portades a través de la Ruta de la Seda.

Anar al contingut