Madrid

L'IPC puja un 0,5% al novembre i la taxa interanual se situa en el 2,5%

Els preus van pujar un 0,5% al novembre tant a Catalunya com a Espanya. Aquesta és la dada definitiva de l'IPC de novembre que ha fet saber l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE. D'aquesta manera, la inflació interanual al conjunt de l'Estat es manté i queda en un 2,3%, lleugerament per sota de la catalana, que és del 2,5%. On més han pujat els preus al novembre és en l'alimentació i a la roba i el calçat, afectats ja per les compres nadalenques. També hi ajuda l'augment del preu dels carburants.

Actualitzat
L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat cinc dècimes al novembre  en relació amb el mes passat, i la taxa interanual s'ha situat en el 2,5% a Catalunya, dues dècimes per de la del conjunt de l'Estat, que es manté en el 2,3%, malgrat que s'esperava que baixés una dècima, ha informat  l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC mensual encadena així el seu quart augment consecutiu,  propiciat per la temporada d'hivern en vestit i calçat i per la  pujada dels carburants. Per contra, han baixat els preus d'oci i cultura i d'hotels i restaurants.

L'IPC interanual es manté

L'organisme estadístic ha explicat que en el manteniment de la  inflació interanual hi han influït l'alimentació i la begudes no  alcohòliques, amb una variació anual del 0,5%, una dècima més que la  registrada a l'octubre. El  vestit i el calçat també va influir en l'evolució interanual dels  preus, ja que la seva taxa ha augmentat tres dècimes i es va situar  al 0,6%.

Per la seva banda, hotels, cafès i restaurants van mantenir la seva taxa anual en l'1,5%, mentre que el transport va reduir dues  dècimes la seva taxa anual, fins al 6,7%, per la menor pujada dels  carburants el novembre d'aquest any que en el mateix mes del 2009.  L'oci i la cultura també va retallar la seva variació anual dues dècimes, fins al -1%, a causa de l'abaratiment del viatge  organitzat.

Compensacions pels pensionistes

L'IPC del novembre és el que s'utilitza com a referència per calcular la paga que els pensionistes rebran al gener. Se'ls compensarà perquè els preus han pujat més del que s'havia calculat per aquest any: han pujat un 1,3 % més. El Ministeri de Treball i Immigració ha explicat que haurà de destinar més de 2.500 milions d'euros per compensar els més de vuit milions de pensionistes espanyols per la desviació a l'alça de l'IPC.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut