La ciutat de Nova Delhi coberta d'una espessa boira
Una boira baixa cobreix la ciutat de Nova Delhi per l'episodi de contaminació (EFE/Rajat Gupta)

L'Índia tanca escoles i paralitza la construcció per la contaminació de l'aire

Justament la delegació índia a la COP26 va demanar que en lloc de parlar "d'eliminar" els combustibles fòssils es parlés de "reduir-los", en l'acord final a la cimera de Glasgow

Actualitzat

Les escoles de Nova Delhi tancaran una setmana a partir d'aquest dilluns. A més, es paralitzarà la construcció, els empleats públics teletreballaran i les oficines privades rebran un avís perquè s'opti pel teletreball tant com sigui possible. Són algunes de les mesures d'emergència que les autoritats índies han ordenat pels elevats nivells de toxicitat de l'aire, després d'una setmana fregant màxims.

La mesura s'ha fet pública hores després que el Tribunal Suprem de l'Índia hagi demanat a les autoritats un pla per controlar la greu crisi de l'aire a la ciutat. Una boira baixa cobreix aquesta ciutat de 20 milions d'habitants.

Coincideix també en el temps amb el final de la COP26 i l'acord pactat per lluitar contra la crisi climàtica a nivell mundial. El text consensuat a la cimera justament conté una esmena introduïda en la votació final per la delegació índia que obliga a rebaixar el compromís de reduir l'ús del carbó.

El representant de la delegació va demanar canviar l'article que planteja l'eliminació progressiva del carbó i altres combustibles fòssils. Concretament, no va voler que s'expliciti la paraula "eliminació", sinó la "reducció" tenint en compte les "circumstàncies nacionals" de cada país. La Xina va avalar aquesta proposta.

L'Índia és el tercer país del món que més contamina, només per darrere dels Estats Units i de la Xina, i fa temps que els seus ciutadans en pateixen les conseqüències. Es calcula, que el 2019, més d'un milió i mig de persones van morir a l'Índia a causa de la contaminació.

La ciutat de Nova Delhi coberta d'una espessa boira
Les autoritats es plantegen anar més enllà i limitar el trànsit o ordenar confinaments a domicili(EFE/Rajat Gupta)

Valors molt superiors als que es consideren perillosos per a la salut

La pol·lució de l'aire és tan densa a Nova Delhi que els residents han de portar mascareta, fins i tot, dins de casa seva. Per això, el Tribunal Suprem ha declarat la ciutat i les zones circumdants com a àrees d'emergència.

El Suprem, a més de sol·licitar a l'administració de Delhi que adopti mesures urgents, ha fet altres recomanacions com tancar parcialment el trànsit o, fins i tot, un confinament de la població durant dos dies.

Ara mateix, l'índex de la qualitat de l'aire a l'estat de Delhi ha arribat a les 415 unitats, molt per sobre del nivell considerat com a "perillós" per a la salut, segons la web IQAir, encarregada de mesurar els nivells de contaminació arreu del món.

Part d'aquesta contaminació es deu a la crema de restes de cultiu als camps de la capital índia, però també a l'excessiva dependència dels combustibles fòssils, que cobreixen les tres quartes parts de les necessitats energètiques del país.

La pol·lució de l'aire costa als negocis indis uns 90.000 milions d'euros l'any, aproximadament un 3% del seu Producte Interior Brut.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaContaminacióMedi ambient
Anar al contingut