L'homofòbia disminueix a mesura que es legalitza el matrimoni homosexual
Matrimoni entre dos homes a Califòrnia (Wikimedia Commons)

L'homofòbia disminueix a mesura que es legalitza el matrimoni homosexual

La legalització progressiva en diversos estats nord-americans permet a investigadors canadencs mesurar aquestes tendències

Xavier DuranActualitzat

La legalització del matrimoni homosexual fa disminuir l'homofòbia. Almenys, això és el què ha passat als Estats Units segons un estudi publicat a la revista "PNAS".

Un equip encapçalat per Eric Hehman, psicòleg de la Universitat McGill de Montreal (Canadà), va aprofitar la legalització progressiva del matrimoni entre persones del mateix sexe a diversos estats nord-americans per comprovar quins efectes tenia en l'actitud envers els homosexuals.

Massachusetts va ser el primer estat a legalitzar aquestes unions el 2004. En els onze anys següents, 34 estats més i el districte de la capital, Washington, D.C., van fer el mateix. El 2015, el Tribunal Suprem va dictaminar que les parelles del mateix sexe tenien dret a casar-se a tots els Estats Units.

Les enquestes assenyalen que des d'aquesta última decisió, el suport a aquestes unions s'ha incrementat. Però els investigadors volien veure si l'aprovació del matrimoni homosexual a cada estat hi havia influït. Així ho explica Hehman:

"La idea que les normes conformen les actituds ha estat present en psicologia social durant molts anys. Nosaltres volíem mesurar si les lleis i les polítiques podien també produir canvis en tendències profundament arrelades".

Per analitzar-ho, els investigadors van geolocalitzar les respostes a Project Implicit, una web posada en marxa el 2002 que mesura tendències. En total, van examinar les variacions de posicionament d'un milió de persones que havien respost a les enquestes durant aquest dotze anys -incloent 2004 i 2015.

Van comparar els resultats abans i després que en el seu estat es legalitzés el matrimoni gai i van constatar que després d'aquest pas legal la tendència contrària als homosexuals disminuïa pràcticament a la meitat.

En canvi, ens els estats que no havien legalitzat aquestes unions es va produir l'efecte contrari immediatament després que el Tribunal Suprem ho aprovés per a tot el país. 

Segons Hehman, una possible raó per aquest fet és que si bé en aquests estats havia augmentat la tolerància, encara no s'havia assolit el punt de consolidació i la tendència es va revertir.

La conclusió és, segons l'investigador, que les lleis canviïn tendències, però "és possible que aquest efecte vagi en totes dues direccions".
 

ARXIVAT A:
CiènciaHomofòbia
Anar al contingut