L'home que va inspirar la pel·lícula "Hotel Ruanda", detingut per terrorisme

El líder opositor Paul Rusesabagina, exgerent d'un hotel de Kigali que va salvar centenars de persones durant el genocidi del 1994, vivia a l'exili

Sílvia HerasActualitzat

D'heroi a detingut per terrorisme. Paul Rusesabagina, l'home que va inspirar la pel·lícula "Hotel Ruanda", sobre el genocidi contra els tutsis del 1994, ha estat durant anys molt crític amb el president ruandès, Paul Kagame, que l'ha acabat empresonant.

La família acusa el govern d'haver-lo segrestat. Vivia a l'exili i tenia una ordre d'arrest internacional. No s'han fet públiques, però, les circumstàncies de la seva detenció.

Se l'acusa d'haver fundat i finançat grups armats que operen als Grans Llacs. Els càrrecs van des d'incendis fins a segrestos i assassinats, comesos, sobretot, el 2018.

L'aleshores president dels EUA George W. Bush, condecorant Paul Rusesabagina a la Casa Blanca el 2005
L'aleshores president dels EUA George W. Bush, condecorant Paul Rusesabagina a la Casa Blanca el 2005 (EFE/EPA/Shawn Thew)

 

Rusesabagina, hutu casat amb una tutsi, va ser el director de l'Hotel dels Mil Turons, a Kigali, durant el genocidi que va deixar 800.000 morts, tutsis i hutus moderats.


Per uns, va salvar més d'un miler de vides donant-los refugi a l'hotel. Però d'altres, entre ells el règim de Kagame, l'acusen d'exagerar el seu paper.

Els rebels tutsis, liderats per Kagame, van prendre el control, van posar fi a les matances i van portar prosperitat, però des de llavors Kagame dirigeix el país amb mà de ferro, ha reprimit la dissidència i ha empresonat l'oposició.

Human Rights Watch l'ha acusat d'execucions sumàries, detencions il·legals i tortures als detinguts. Ja fa dos anys, Rusesabagina va penjar un vídeo a YouTube fent una crida a la rebel·lió armada.

 

 

ARXIVAT A:
ÀfricaTerrorismeDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut