Washington

L'FMI preveu una caiguda de l'1,7% del PIB espanyol i un dèficit fiscal del 6,8% el 2012

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu una caiguda del PIB d'Espanya el 2012 de l'1,7%. La situació millorarà una mica el 2013, però l'economia espanyola continuarà sense créixer i retrocedirà un 0,3%. Pel que fa el dèficit espanyol, l'FMI pronostica que arribarà al 6,8% aquest any, lluny del llindar del 4,4% desitjable i exigit des de Europa. Segons la institució, aquesta contracció s'emmarca en un context de creixement negatiu del 0,5% de la zona euro el 2012.

RedaccióActualitzat
Les previsions de l'FMI pel 2012 s'aproximen molt a les del Banc d'Espanya, que planteja una recessió pel 2012 amb una caiguda del producte interior brut de l'1,5%, dues dècimes menys que l'FMI. La discrepància està en el pronòstic pel 2013. El Banc d'Espanya augura una recuperació "modesta" amb un creixement del 0,2%. L'FMI no és tan optimista i preveu un retrocés del 0,3%

Aquestes noves projeccions de l'FMI presenten un panorama "molt negre" respecte les últimes fetes públiques el setembre passat. Espaya no remuntarà i el seu dèficit arribarà al 6,8% el 2012 i al 6,3% el 2013. Malgrat aquest empitjorament, l'informe destaca "l'ajust substancial" del dèficit fiscal espanyol i el nou paquet de mesures per reduir el deute.

L'economia espanyola és una de les més afectades de la zona euro, juntament amb la italiana que patirà el 2012 una contracció del PIB del 2,2%. Tant Espanya com Itàlia seguiran en recessió el 2013, quan l'FMI espera que la zona euro torni a un creixement positiu del 0,8%. Davant d'aquest context, la institució demana a la UE que augmenti els "tallafocs" per fer front a la crisi del deute sobirà, implementi mesures de creixement i d'estimulació del crèdit i treballi en la recapitalització de la banca.

Discrepàncies entre ministres sobre les previsions del deute

En els últims dies, diversos ministres del govern espanyol s'han contradit sobre si és possible o no complir l'objectiu de dèficit. El primer a fer-ne esment era el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que, en declaracions a l'edició alemanya del "Finantial Times" dubtava que es pogués reduir el dèficit aquest any fins al 4,4% i convenia que potser s'hauria d'obrir una nova negociació amb Brussel·les.

Només unes hores després, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va assegurar que l'executiu manté els objectius de reducció de dèficit perquè es posaran en marxa totes les mesures que calguin per aconseguir-ho.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat aquest dimarts des de Brussel·les que es manté el "compromís de consolidació fiscal" i l'objectiu de dèficit d'Espanya per aquest any segueix sent "de moment" el 4,4% del PIB. El ministre ha recordat que hi ha hagut una desviació pressupostària de dos punts, fet que ha situat el dèficit en el 8% del PIB. "Gairebé una setmana després" de conèixer la notícia, el govern de Mariano Rajoy va tirar endavant un paquet de mesures correctores, mesures que han deixat "bastant impressionats "els socis europeus per la rapidesa de la reacció. Aquesta "és la principal contribució que pot fer Espanya des del punt de vista de l'estabilitat i la generació de confiança en l'àmbit europeu", ha afegit De Guindos.

La UE pressiona Espanya perquè compleixi sigui com sigui

Tot i les declaracions del titular espanyol d'Economia, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ha remarcat que Espanya ha de reduir el seu dèficit i corregir la desviació tal com estava previst i sense excepcions fins al 4,4%.

Rehn ha reconegut "la rapidesa de les mesures" posades en marxa per Madrid "per corregir la desviació, però segueix persistint un forat. Esperem de les autoritats espanyoles concretin les mesures que han anunciat recentment per restaurar la sostenibilitat financera, avançar ràpidament en l'elaboració dels pressupostos del 2012 i també accelerar la reforma laboral per lluitar contra l'altíssima taxa d'atur, especialment la juvenil".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut