Brussel·les

L'Eurogrup reclama a Espanya que compleixi els objectius de dèficit

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro no fan cap concessió a Espanya i li exigeixin que compleixi amb el compromís de baixar el dèficit al 4,4% aquest any i al 3% el 2013. Aquestes reclamacions han estat en el marc de la reunió de l'Eurogrup que s'ha fet a Brussel·les i en què el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que hi assistia per primera vegada, també ha rebut el beneplàcit d'Europa a la política d'austeritat del govern de Rajoy. La reunió també ha tractat sobre el fons de rescat europeu i la situació de Grècia.

RedaccióActualitzat
L'Eurogrup no dóna treva a Espanya i li exigeix que compleixi els compromisos econòmics adoptats. En la reunió dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona a Brussel·les, el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va recalcar que és "molt important" que el govern de Rajoy redueixi el dèficit al 4,4% aquest any i al 3% el 2012, després que Espanya es va desviar dos punts en l'objectiu del 2011, quan el dèficit es va situar al voltant del 8% i no en el 6% fixat. Rehn també demana a Espanya avançar en la reforma laboral per reduir una taxa d'atur que considera "inacceptablement alta".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, que s'estrenava en una cita de l'eurozona, va recollir el guant i va prometre disciplina per part d'Espanya, va dir que es compliran els compromisos del dèficit. Les promeses de De Guindos arriben després que ara fa uns dies el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, demanés un canvi de la xifra per la difícil situació econòmica espanyola que, aquest 2012, segons les previsions del Banc d'Espanya, es contraurà un 1,5%.

De Guindos, també va rebre el suport de Brussel·les a les mesures engegades per Rajoy per reduir el dèficit. A més a més, l'Eurogrup, per boca del seu president, Jean-Claude Juncker, va donar el vist-i-plau al fet que el govern espanyol controli els pressupostos de les comunitats autònomes per evitar la desviació en l'objectiu del dèficit, un suport que es produeix després que el govern de Rajoy culpés les autonomies de bona part de la desviació de dos punts el 2011.

Grècia i el fons de rescat

L'ampliació en el fons de rescat europeu i la situació de Grècia van ser altres qüestions sobre la taula en una reunió que va acabar passada la mitjanit. Pel que fa al fons de rescat europeu, Alemanya podria estar disposada a ampliar-lo a canvi de més controls, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio de fons diplomàtiques. A la reunió de l'Eurogrup, s'hi van pactar 500.000 milions d'euros per al fons de rescat permanent, que s'aprovarà el mes de març. El fons només estarà a disposició dels països que compleixin el pacte de disciplina fiscal.

Pel que fa a la situació de Grècia, l'Eurogrup ha donat suport a Atenes perquè negociï un interès més baix amb els seus creditors que el que es planteja actualment, en el procés de condonació parcial del deute. Amb la situació d'Atenes, es va constatar que hi ha pressa per tancar un acord però no acostament de posicions després que la nova roda de converses, aquest cap de setmana, entre Grècia i la banca, no ha acabat amb cap acord.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut