La planta de la qual s'extreu l'oli de palma
La planta de la qual s'extreu l'oli de palma

L'Eurocambra reclama limitar l'ús de l'oli de palma per l'impacte en la desforestació

El Congrés dels Diputats debatrà aquest dimecres una proposició d'Esquerra Republicana que insta a evitar-ne el consum

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu considera que l'oli de palma té un efecte directe en la desforestació dels boscos i que es vulneren amb freqüència drets fonamentals en el procés de producció. En el ple d'aquest dimarts, el Parlament ha reclamat mesures per limitar l'ús de l'oli de palma i condicionar la seva entrada al mercat comunitari a una producció sostenible.

Entre les mesures que plantegen els eurodiputats, figura la idea d'un sistema de certificació per a l'oli de palma que es vulgui comercialitzar a la Unió Europea, enfront de la diversitat de segells que existeixen actualment. També proposen iniciar una retirada progressiva de l'ús d'olis vegetals que porten a la desforestació en la composició de biocombustibles d'aquí al 2020. El Parlament ha reclamat a la Comissió Europea que introdueixi barreres tarifàries i no tarifàries sobre la base de la petjada de carboni de les importacions.

D'acord amb les dades de l'Eurocambra, el 46% de l'oli de palma importat a la Unió Europea es fa servir en la producció de biocombustibles. La resolució, aprovada per àmplia majoria, alerta igualment que una gran part de l'oli de palma que es comercialitza s'obté amb mètodes de producció que no respecten els drets fonamentals ni els estàndards laborals i socials adequats.

L'Eurocambra denuncia amb això les condicions de treball en aquest sector i el fet que es recorri amb freqüència a mà d'obra infantil, a més que l'explotació és causa de conflictes entre les comunitats autòctones i els que tenen les llicències de producció. L'eurodiputada d'Esquerra Unitària responsable de la posició de l'Eurocambra, la txeca Katerina Konecná, ha explicat la resolució:

"Exigim un debat obert amb tots els actors implicats per aconseguir que la producció d'oli de palma sigui respectuosa amb els boscos i els drets humans."

El debat arriba al Congrés dels Diputats

Una proposició de llei d'Esquerra Republicana encetarà el debat sobre l'oli de palma al Congrés dels Diputats demà dimecres. Aquesta proposició insta a evitar-ne el seu consum, sobretot entre la població infantil, ja que diversos estudis científics vinculen aquest tipus d'oli amb el càncer i les malalties cardiovasculars. El doctor de medicina interna i expert en la dieta mediterrània de l'Hospital Clínic de Barcelona, Ramon Estruch, ha explicat a Catalunya Ràdio a quin tipus d'aliments s'acostuma a trobar aquest producte i quines patologies afavoreix el seu consum:

"Està molt repartit. Molta brioixeria, fins i tot gelats, etc. Molts productes porten aquest tipus d'oli. També hi ha plats preparats que l'utilitzen. És un tema de preu. L'àcid palmític se sap que és un greix saturat i que és dolent per la salut tant a nivell cardiovascular com en la probabilitat d'afavorir el creixement dels càncers."

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut