L'euríbor entra en positiu per primer cop en sis anys i les hipoteques pujaran

L'indicador de les hipoteques se situa a l'abril al 0,013%, una dada que ha de confirmar el Banc d'Espanya

RedaccióActualitzat

L'euríbor a dotze mesos, l'indicador que es fa servir a la majoria d'hipoteques, ha tornat a pujar a l'abril i ha entrat en terreny positiu, cosa que no passava des del gener del 2016.

És un canvi simbòlic, però significatiu, que segueix la tendència a l'alça d'aquest any, després d'un 2021 més volàtil.

La dada oficial l'ha de confirmar encara el Banc d'Espanya, però la taxa mitjana provisional arriba al 0,013% fins aquest divendres, l'últim dia feiner del mes.

Per als que tinguin una hipoteca a tipus variable, el canvi només afecta quan toca la revisió anual i cadascú haurà de fer els seus càlculs segons les condicions i la quota que hagi de pagar.

Com a referència, per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys, amb euríbor més un diferencial del 0,99%, la quota augmentaria en uns 32 euros al mes o 384 euros anuals, ja que fa un any, l'abril del 2021, l'indicador va tancar amb una taxa mitjana del -0,484%.

Per confirmar aquest camí ascendent, cal recordar també que l'euríbor del març va ser del -0,237%, el de febrer del -0,335% i el del gener del -0,477%. L'indicador va arribar a mínims el gener del 2021, quan es va situar al -0,505%.

Més hipoteques fixes

Ja s'esperava que l'euríbor aniria pujant, però l'actual context econòmic n'està accelerant el procés. Això penalitzarà les hipoteques variables, i per això cada cop se'n fan més a tipus fix.

El mes passat es van signar més hipoteques fixes que mai, perquè els que compren un pis o una casa no volen enganxar-se els dits amb pujades disparades de l'euríbor, com va passar amb la crisi del 2008.

Per això s'afanyen a aconseguir unes condicions més favorables dels bancs, que ja estan adaptant la nova oferta d'hipoteques i avançant-se també a la pujada de tipus que ja va pronosticar la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, quan admetia que la situació ha canviat.

En qualsevol cas, cal preparar-se per a hipoteques més cares.

"A mitjà termini, les hipoteques a tipus fix seran més cares i les de tipus variable podran mantenir el marge, però com que es referiran a un euríbor que serà més alt, també seran més cares", segons Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut