L'especulació en els mercats internacionals del petroli encareix més d'un 12% els carburants a les gasolineres

Posar benzina costa avui entre un 12 i un 14% més que ara fa un any, tant si es posa gasolina com gasoil. Molts experts mantenen que ni el mercat -el joc de l'oferta i la demanda- ni la conjuntura internacional són motius suficients perquè es mantinguin preus tan alts. De fet, ja fa molt temps que un litre de gasoil o gasolina està per sobre de l'euro. Molts analistes apunten a l'especulació.

Actualitzat

Els preus dels combustibles que es venen a les benzineres s'han instal·lat permanentment per damunt del llistó de l'euro per litre. Però això no ha fet baixar la demanda, sinó tot el contrari.

En els últims mesos, els preus dels combustibles més utilitzats s'han disparat. El litre de gasolina sense plom es ven a més d'un euro des del primer trimestre de l'any, quan va començar una escalada, i ja s'acosta a l'euro i un cèntim. El preu del gasoil ha trigat més a superar l'euro per litre, però des de l'agost ha tingut un creixement més vertical que el de la benzina. L'increment ha estat del 12 i del 14%, respectivament.

Els experts creuen que l'augment de preu no recull tota la pujada que ha tingut el preu del petroli. Segons els experts, el motiu de l'encariment del petroli és l'especulació dels grans fons internacionals, però veuen difícil que el preu dels carburants es redueixi quan els inversors en petroli decideixin vendre.

Anar al contingut