Jaume Plensa ha guanyat el premi Català de l'Any, que no se celebrava des del 2017
Jaume Plensa ha guanyat el premi Català de l'Any, que no se celebrava des del 2017 (CCMA)

L'escultor Jaume Plensa, Català de l'Any: "Avui l'art és més necessari que mai"

És el primer cop que un artista plàstic rep el guardó d'El Periódico, que no se celebrava des del 2017

RedaccióActualitzat

L'escultor i gravador Jaume Plensa ha rebut el premi Català de l'Any aquest dimarts al vespre a l'Auditori de Barcelona. El guardó, que impulsa El Periódico, l'ha lliurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Plensa és un dels artistes catalans en actiu amb més repercussió internacional i també dels més coneguts entre la població. En són bona prova obres seves com la que hi ha davant del Palau de la Música de Barcelona, que formava part d'una exposició temporal però que els veïns van demanar que no retiressin, o l'escultura que demana silenci davant de Manhattan.

"Voldria compartir-lo amb tot el món de l'art que, com jo, treballa per introduir bellesa en el dia a dia de tanta gent", ha dit Plensa, de 66 anys, en recollir el guardó, tot agraint la feina del seu equip.

Plensa, amb la seva escultura que demana silenci davant de Manhattan, als Estats Units (Reuters/Eduardo Muñoz)

En el seu discurs ha incidit en la importància de l'art en la societat:

"He escampat la meva obra pel món amb una voluntat precisa i clara de crear ponts entre tots els humans. La força de l'art és invisible però poderosa (...). Avui l'art és més necessari que mai, diria que és imprescindible. En la nostra sacsejada societat, l'art ens permet construir espais de retrobament i silenci."

Les escultures de grans dimensions de Plensa s'exhibeixen en espais públics de cinc continents. Aquí, a Catalunya, de moment només hi ha obres de format petit.

L'artista ha rebut reconeixements com la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional d'Arts Plàstiques. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha qualificat així:

"Un llegat impressionant i una obra absolutament personal, identificable sempre -quan veus un plensa, l'identifiques, allà on vagis- que estic convençut que situa Jaume Plensa entre els noms de l'art català més reconeguts i admirats a nivell mundial."

L'escultor Jaume Plensa
L'escultor Jaume Plensa ha dedicat el premi al món de l'art (Europa Press / David Zorrakino)

El premi Català de l'Any s'atorga des de l'any 2000. L'han rebut en edicions anteriors la supervivent dels camps nazis Neus Català, l'oceanògrafa Josefina Castellví, l'actor Josep Maria Pou o l'activista Òscar Camps.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut