Barcelona

Les tres opcions per donar una segona vida a les joguines

Recuperar joguines, intercanviar-les o llogar-les permet allargar-ne la vida útil

RedaccióActualitzat

Les dates nadalenques són, sovint, sinònim d'acumulació de joguines. Amb moltes s'hi juga poc o, quan els nens se'n cansen, no sabem què fer-ne. Ara, cada cop hi ha més iniciatives que promouen que les joguines siguin utilitzades més temps i per més nens.


Portar-les als punts de recollida

Una de les opcions per donar a les joguines una segona oportunitat és dipositar-les en un dels punts verds que hi ha a Barcelona. Des d'allà, les portaran a la Fundació Formació i Treball, on es trien les que estan en bon estat. El 70% de les joguines que hi arriben estan en perfecte estat. Fins i tot algunes arriben noves de trinca i amb l'embalatge original.

 

 

Hi ha, però, una part negativa: molt poques joguines arriben als punts de recollida. La majoria acaben a les escombraries.

Des de la Fundació Formació i Treball, les donaran a famílies amb problemes econòmics, i d'altres les vendran a preus molt baixos. En un any han aconseguit tornar a la vida 100.000 quilos de joguines, una xifra important que en realitat significa molt més, com explica Francesc Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona.

"Portar-les aquí significa donar feina a persones en risc d'exclusió i permet que aquestes joguines les reutilitzin nens i nenes que d'altra manera no les tindrien."

 

 

Intercanviar-les

Una altra de les alternatives és l'intercanvi de joguines. Al Casal Infantil del barri de la Sagrada Família de Barcelona n'organitzen sovint. Aquí es poden canviar per unes altres joguines que ja no es fan servir. Ho fan també en altres casals que depenen de l'Ajuntament de Barcelona.

 

 

"Cada Nadal o cada aniversari, els nens reben quantitats i quantitats de joguines. I moltes les utilitzen potser deu minuts o un dia", explica Paula Ramos, educadora de la Cooperativa Espai Ambiental.

Si ja no s'utilitzen perquè s'han trencat, també hi ha solució: l'hospital de les joguines organitza tallers per aprendre a reparar-les alhora que ensenya els nens a donar valor al que tenen.

 

 

"En el fons són uns valors que volem difondre a tota la societat, de reciclar, reutilitzar, de no comprar per comprar quan les coses es trenquen", diu Noemí Batllori, responsable de l'hospital.


Llogar-les

Una altra possibilitat: en comptes de comprar les joguines, llogar-les. La majoria de nens, n'acumulen massa, i de moltes se'n cansen en poc temps. A internet hi ha nombroses webs de lloguer de joguines. Les que es regalen aquest Nadal es poden tornar d'aquí uns mesos i llogar-ne unes altres.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut