Alarma per un misteriós coronavirus detectat a la ciutat xinesa de Wuhan

Oficialment, la Xina reconeix 2 morts i 62 infectats, però un centre especialitzat britànic considera que la xifra de malalts ja supera les 1.700 persones

RedaccióActualitzat

Un nou coronavirus ha posat en alerta els experts en epidèmies. Es tracta d'un misteriós virus detectat fa un mes a la ciutat xinesa de Wuhan. Oficialment, la Xina reconeix 2 morts i 62 infectats, però un centre especialitzat britànic considera que la xifra de malalts ja supera les 1.700 persones.

L'origen dels contagis seria un mercat de peix viu on treballen, o freqüentaven regularment, la majoria de malalts.

Aquest nou coronavirus és de la mateixa família del que provoca la síndrome respiratòria aguda greu, la SARS. Aquesta malaltia, altament infecciosa, ha provocat més de 770 morts des que va aparèixer, ara fa 16 anys, a la Xina continental. El brot va deixar 813 morts a tot el món.

Els Estats Units han decretat controls sanitaris als aeroports de Los Angeles, San Francisco i Nova York pels vols procedents de Wuhan, sumant-se a mesures similars ja adoptades a Hong Kong o Singapur.


A tocar de l'Any Nou xinès

Fins ara hi ha cinc persones que s'han recuperat del virus i 98 que estan sota observació mèdica, segons la Xina. Tots els casos són a la ciutat de Wuhan, al centre del país. 

Les autoritats, però, temen la propagació de la malaltia durant les festes de l'Any Nou xinès, el 25 de gener, en què hi ha grans migracions a tot el país. De moment, han instal·lat detectors de temperatura corporal a l'aeroport, les tres estacions ferroviàries i la terminal de ferris de Wuhan per detectar infeccions.

Fins ara tots els afectats viuen o havien viatjat a Wuhan, tot i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit de la possibilitat que la malaltia es propagui.
 

Ball de xifres

Experts internacionals discrepen de les dades oficials xineses sobre l'expansió del coronavirus. Apunten que hi pot haver molts més afectats.

El Centre d'Anàlisi de Malalties Infeccioses Globals de la universitat britànica Imperial College of London calcula que hi podria haver 1.723 persones amb la malaltia. En un estudi expliquen com han fet el càlcul. Segons els investigadors, han detectat dos casos més del virus a Tailàndia i un altre al Japó. Argumenten que perquè el virus s'hagi estès a dos països cal un nombre més alt de malalts a la ciutat de Wuhan. Tenint en compte el nombre de ciutadans (uns 19 milions en tota l'àrea metropolitana de la ciutat) i els vols internacionals de l'aeroport arriben al càlcul de més de 1.700 afectats.


Semblant a la SARS

Amb els estudis de les mostres del virus que s'han pogut prendre, l'OMS ha determinat que es tracta d'un coronavirus.

Aquests virus principalment infecten els tractes respiratoris superiors i els tractes gastrointestinals de mamífers i ocells. Només n'hi ha sis que afectin humans. Alguns causen els mateixos símptomes que un refredat, però d'altres poden provocar afeccions respiratories greus i fins i tot la mort. 

Segons els estudis, aquest coronavirus és semblant al que causa la SARS, la síndrome respiratòria aguda greu.

Els principals símptomes del virus són febre, fatiga, tos seca i, en molts casos, dispnea (dificultat per respirar). Les anàlisis fetes fins ara mostren també problemes en el funcionament del cor, a més d'irregularitats en els pulmons.

ARXIVAT A:
SalutXinaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut