ANÀLISI

Les opcions internacionals a Síria i els seus riscos

Actualitzat
Els Estats Units, els seus aliats europeus, Turquia i diversos governs àrabs estudien la resposta a donar si es confirma l'ús d'armes químiques per part del règim de Bashar al-Assad. Quina resposta? Es plantegen diversos escenaris possibles, tots plens de riscos. Per això Washington i els europeus han estat tan reacis, fins ara, a intervenir en el dramàtic trencaclosques sirià.

Escenari A) Un atac com a Líbia

L'atac es podria fer des de la base aèria nord-americana d'Incirklik, des de les britàniques de Xipre, des de portaavions al Mediterrani i des de la base naval nord-americana a Bahrain. Però l'exèrcit de Gaddafi era de joguina al costat del d'Al-Assad. I els riscos són enormes:

-Síria té un sofisticat sistema de míssils terra-aire que pot derocar avions i fer moltes baixes.

-Les tropes d'Al Assad podrien dispersar-se per minimitzar les pèrdues davant dels aeris.

-Els bombardejos poden causar molts morts civils, els anomenats "danys col·laterals".

Fins i tot tenir èxit és arriscat: Un esfondrament sobtat del règim podria donar poder als islamistes d'Al-Nosra, lligats a Al-Qaeda, el grup més potent i millor organitzat dins dels rebels

-Això, si no deixa el país en una permanent guerra civil, amb matances de represàlia per motius ètnics i religiosos.

-La intervenció seria només aèria, però en algun moment necessitaria la presència de soldats a terra per localitzar i seguritzar els míssils i les armes químiques del règim i evitar que caiguessin en mans dels jihadistes o de Hezbollah.

EscenariI B) Atacs puntuals de càstig

-Com ara mirar de destruir l'aviació siriana, les seves bateries de míssils terra-aire i terra-terra i els centres de telecomunicacions.

-Mirar de destruir l'arsenal químic.

Els perills de les represàlies.

Tant l'escenari A com el B, obren un perill enorme de represàlies per part del règim i els seus aliats de l'eix xiïta: la milícia libanesa de Hezbollah i l'Iran.

-El règim podria atacar Israel, fins i tot amb armes químiques, fet que provocaria la reacció immediata d'Israel, convertint l'atac en un conflicte araboisraelià.

-Hezbollah podria atacar Israel des del Líban, obrint un nou conflicte.

-Les milícies xiïtes de Hezbollah també podrien perpetrar una onada d'atemptats antioccidentals arreu del món.

-L'Iran trencaria el diàleg per aturar el seu programa nuclear just ara que té un president moderat.

-Tensió extrema amb Rússia, que al port sirià de Tartus té la seva única base naval a la Mediterrània.

-El conflicte es podria estendre als veïns Líban i l'Iraq i esdevenir un enfrontament global entre xiïtes i sunnites. I també a Jordània, que els Estats Units utilitzaria de rereguarda i o ja té 900 soldats i un esquadró d'avions F-16.

Escenari C) Augmentar l'ajut als rebels

Els Estats Units i els seus aliats augmenten l'ajut militar als rebels i les operacions clandestines dins de Síria.

Però llavors es planteja el mateix problema que ha existit fins ara: A quins rebels s'ajuda? Cada cop sembla més clar que en el front del Nord, entorn d'Alep, el grup d'Al Nusra lligat amb Al Qaeda està desbancant l'Exèrcit Lliure de Síria.

Els nord-americans, amb altres països, estan intentant obrir un front al sud, des de Jordània, amb soldats entrenats i controlats per ells. Ja n'hi haurien enviat dos comandos de 300 cada un: l'objectiu: apoderar-se de Damasc abans que no ho facin els islamistes d'Al-Nusra des del nord. Però passaria molt, molt de temps, abans que puguin vèncer al règim d'Al-Assad.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut