La necròpolis és just al costat de l'autovia A-12, al municipi de Grañón, a La Rioja (EFE/Raquel Manzanares)
La necròpolis és just al costat de l'autovia A-12, al municipi de Grañón, a La Rioja (EFE/Raquel Manzanares)

Les obres en una autovia treuen a la llum una necròpolis medieval amb 90 tombes

Les tombes, d'adults i nens, estan en perfecte estat de conservació i permetran fer un estudi antropològic de l'època

Actualitzat

Les obres en un tram de l'autovia A-12 al municipi riojà de Grañón ha tret a la llum un conjunt de 35 tombes que formen part d'una necròpolis que podria tenir prop d'un centenar.

La necròpolis està perfectament conservada i, segons el director de l'excavació, Luis Alberto Villanueva, les tombes datarien de les primeres fases de l'edat mitjana o, fins i tot, de segles abans.

Però la localització d'aquest conjunt de tombes no ha estat cap sorpresa per als responsables arqueològics de La Rioja. L'any 2013 es va fer una campanya de sondejos a la zona i se sabia de l'existència de la necròpolis, però no la ubicació exacta dels sepulcres ni tampoc la seva dimensió real.

En el conjunt que ara es pot veure en superfície, un cop se li ha retirat la capa de terra que les cobria, hi ha tombes de persones adultes i també de nens de diferents edats. Crida l'atenció que cada tomba està perfectament conservada i que les restes òssies es poden identificar perfectament en cada espai.

Segons expliquen els arqueòlegs, totes les sepultures estan excavades a la base geològica i, asseguren, corresponen a "enterraments cristians orientats d'est a oest, amb els cosos situats de panxa enlaire".

Arqueòlegs treballant en la necròpolis
Arqueòlegs treballant en la necròpolis (EFE/Raquel Manzanares)

 

La intenció del grup d'arqueòlegs que s'ha fet càrrec de la troballa és excavar fins a localitzar les més de 90 tombes que es creu que conformen aquesta necròpolis i que, segons creuen, "semblen correspondre a dos moments cronològics consecutius".

Un cop estiguin totes excavades es faran treballs de fotografia i topografia, i es traslladaran les restes mortuòries per fer-ne un estudi antropològic. També es farà un estudi de l'impacte ambiental i de conservació de la necròpolis. Calculen que la feina els suposarà un parell de setmanes encara a l'excavació.

(EFE/Raquel Manzanares)

La necròpolis està situada a menys de 400 metres del municipi de Grañón, un poble de poc més de 250 habitants, situat a 54 quilòmetres de Logronyo, en ple Camí de Santiago, i que pertany a la comarca de Santo Domingo de la Calzada.

La necròpoli està just al costat de l'autovia A-12, al municipi de Grañón, a La Rioja (EFE/Raquel Manzanares)
La necròpoli està just al costat de l'autovia A-12, al municipi de Grañón, a La Rioja (EFE/Raquel Manzanares)

Els habitants de Grañón estan acostumats a veure passar pels seus carrers pelegrins que van cap a Santiago. Però mai havien rebut una quantitat de visitants tan gran com en els últims dies, des que s'ha fet pública la troballa de la necròpolis medieval. Centenars de persones s'han acostat fins a aquesta localitat de La Rioja atretes per la possibilitat de veure les tombes i el seu contingut abans que els arqueòlegs retirin les peces per catalogar-les i conservar-les.

Per a l'alcalde de Grañón, José Ignacio Castro, l'augment inesperat dels turistes ha suposat "un veritable caos" que ha sorprès tots els veïns:

"Ha començat a venir tothom, és molt fàcil venir a veure-ho perquè hi ha un pont que passa per sobre i les tombes es veuen perfectament des de la part de dalt."

La necròpolis és tan a prop de l'autovia que es pot veure fàcilment circulant per aquesta via.

Vista cenital de les tombes de la necròpolis medieval excavades fins ara
Vista zenital de les tombes de la necròpolis medieval excavades fins ara (EFE/Raquel Manzanares)
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut