Els estudiants, avui, als rituals matinals a l'Escola Elemental de San Juan a la ciutat de San Juan, Filipines
Els estudiants, avui, als rituals matinals a l'Escola Elemental de San Juan a la ciutat de San Juan, Filipines (ROLEX DELA PENA/ EFE)

Les escoles de les Filipines reobren dos anys després del tancament per la pandèmia

A partir del 2 de novembre, totes les escoles públiques i privades hauran d'implantar definitivament cinc dies de classes presencials

Redacció/ AgènciesActualitzat

Més de 28 milions d'estudiants de les Filipines han tornat aquest dilluns a les classes presencials, dos anys després que les escoles haguessin de tancar a causa de la pandèmia del coronavirus. És un dels països del món que ha tingut més temps els centres tancats.

Encara que alguns infants van poder tornar a l'escola durant una prova pilot el desembre de 2021, molts s'han retrobat amb els companys per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, el març de 2020.

El Ministeri d'Educació ha informat que 28,03 milions d'estudiants s'han matriculat per al curs escolar 2022-2023, una xifra inferior a l'objectiu de les autoritats de 28,6 milions, diu el diari filipí Phil Star.

Gairebé el 100% del personal docent i treballadors tenen la pauta completa de vacunació
Gairebé el 100% del personal docent i treballadors tenen la pauta completa de vacunació (Rolex dela Peña/ EFE)

El govern ha destacat que anar a les aules és segur: s'han implantat totes les mesures sanitàries necessàries per evitar possibles contagis.

Tot i que les autoritats sanitàries han assenyalat que només el 19% dels estudiants tenen la pauta completa de vacunació, el percentatge del personal docent i altres treballadors s'enfila fins al 92%.

Una docent d'un centre educatiu de Filipines pren la temperatura als estudiants
Una docent d'un centre educatiu de les Filipines pren la temperatura als estudiants (Rolex dela Peña/ EFE)

Ferdinand Marcos Romuáldez, president de les Filipines, ha celebrat la tornada a l'escola i ha demanat als centres que extremin les mesures de precaució:

"Sempre he cregut que l'aprenentatge serà més efectiu dins de les aules, on els estudiants poden interactuar plenament amb els mestres i companys."

De moment, uns 24.000 centres impartiran classes presencials cinc dies a la setmana, mentre que altres 29.000 aniran combinant-les amb l'ensenyament a distància.

A partir del 2 de novembre, totes les escoles públiques i privades de Filipines hauran d'implantar definitivament cinc dies setmanals de classes presencials.

Un dels estudiants es renta les mans el primer dia d'escola després de dos anys
Un dels estudiants es renta les mans el primer dia d'escola després de dos anys (Rolex dela Peña/ EFE)

L'obertura de les escoles en tot el territori filipí es produeix en un moment en el qual les autoritats s'enfronten a una nova pujada dels casos de coronavirus, amb un registre de més de 3,85 milions de contagis, dels quals aproximadament 61.300 han acabat en mort.

Dos anys d'educació a distància

L'abril de 2020, una vegada tancats els centres per la pandèmia, Unicef va publicar el Marc per a la Reobertura de les Escoles, en què indicava que el tancament posava el risc l'educació, la protecció i el benestar dels nens. L'informe també indicava les possibles repercussions en la capacitat d'aprenentatge dels nens.

Els centres educatius d'arreu del món van anar obrint quan baixaven els casos i s'introduïen aquestes mesures i processos per evitar contagis. Més de 105 països dels 134 que havien tancat les escoles les van obrir a partir de l'agost del mateix 2020 fins a inici de 2021.

Una mestra ensenya durant el primer dia de classes presencials, en una escola inundada a causa de la marea alta, en Macabebe, Filipines
Una mestra ensenya durant el primer dia de classes presencials, en una escola inundada a causa de la marea alta, a Macabebe, Filipines (REUTERS)

En canvi, a les Filipines la pandèmia va portat a tancar les classes presencials fins ara. Un fet que ha complicat l'educació dels infants, i més encara d'aquells que, sense recursos, viuen en la pobresa.

Ara, s'espera que, a poc a poc, s'adaptin a la "nova normalitat" i les classes es puguin impartir sense complicacions.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Àsia
Anar al contingut