El 14 de setembre comença el transport escolar

Les empreses que viuen de l'escola reprenen l'activitat amb incertesa

Menjadors escolars, activitats extraescolars, serveis d'autocars i cases de colònies temen que els baixarà el negoci per la Covid

Maria Fernández NogueraActualitzat

Menjadors escolars, organitzadors d'activitats extraescolars, serveis d'autocar, cases de colònies... Les empreses que viuen de les activitats paral·leles a l'escola viuen amb molts dubtes i incertesa com serà el seu negoci quan el dia 14 comenci el curs.

De moment, les cases de colònies, per exemple, ja han vist aquest estiu com l'ocupació ha estat molt més baixa que qualsevol estiu d'abans de la Covid, del 40%. S'han fet menys casals i colònies en part per la por de les famílies i, en part, per la situació econòmica. I la por d'aquests negocis és que la tendència a la baixa sigui generalitzada durant el nou curs i no els surtin els números.

Escoles i empreses treballen per tenir-ho tot a punt pel 14 de setembre (CCMA)

Moltes companyies que es dediquen al sector del lleure tenen encara la major part dels treballadors en ERTO.

És el cas de Diverjoc, que realitza diverses activitats amb monitoratge com el servei de menjador, activitats extraescolars o serveis d'acollida a les escoles. Aquest estiu s'han anul·lat un 90% de les activitats que tenien programades. Un dels pocs casals que fan és a l'escola pública Fort Pienc de Barcelona: hi tenen la meitat de nens que l'any passat.  

Actualment tenen el 90% dels treballadors en ERTO i temen que, sobretot en l'inici del curs, les seves activitats tindran poques inscripcions i, per tant, no tots els empleats podran tornar a treballar.

Jordi Viladiu, director de Diverjoc:

"Fins que no tinguem el llistat d'inscrits no sabrem si podrem treure aquest personal de l'ERTO. Sobretot al principi, trobarem famílies amb por i altres amb un trasbals econòmic. En aquest cas, el primer que sacrifiquen són les activitats extra, com les extraescolars, i ens trobarem amb poques inscripcions."

 

 

A l'expectativa als menjadors escolars i a les cases de colònies

D'altra banda, l'empresa EcoAtaula està especialitzada en menjadors escolars. Excepte en les poques escoles que s'ha fet casal aquest estiu, en la majoria d'escoles tot va quedar congelat l'última setmana que hi va haver escola. I aquesta setmana, coincidint amb l'inici del mes de setembre, els empleats hi han tornat a entrar per fer neteja a fons i reprendre l'activitat on es va quedar, de forma sobtada, el 12 de març.

Les empreses que treballen als menjadors escolars, a l'expectativa (CCMA)

Des dels menjadors escolars temen que hi hagi una baixada del nombre de comensals, com ja va passar en la darrera crisi econòmica.

Oriol Notario, gerent d'EcoAtaula:

"El 2007 va haver hi una crisi molt molt forta, l'atur va pujar un 20-21% i els menjadors van baixar un 17%-20%. Ara no sabem què passarà, estem a l'expectativa."

Per la seva banda, les cases de colònies van passar l'últim trimestre del curs a zero i això va fer que algunes fins i tot haguessin de tancar per sempre. Concretament, van tancar quatre del centenar de cases que té l'Associació Catalana de Cases de Colònies.

Amb colònies i casals, a l'estiu les cases d'arreu de Catalunya han tingut una ocupació baixa, del 40%. I moltes cancel·lacions.

Cristina Gutiérrez Lestón, directora La Granja Escola:

"Hi ha moltes anul·lacions, més que per la Covid per por, que és una altra pandèmia. Aquest estiu hem vist que es pot treballar amb la Covid-19 i els nanos, que és molt més segur fer-ho en aquests espais naturals i que les cases de colònies estem preparades.

I ara veuen amb neguit la incertesa que envolta l'inici del curs escolar. Tres quartes parts dels seus ingressos depenen de les sortides dels centres educatius i, a dia d'avui, encara no saben quines activitats podran fer. És per això que, des de La Granja Escola, s'han proposat com a objectiu "centrar-se en el present i, simplement, sobreviure".

Els casals d'estiu han tingut una ocupació baixa, del 40% (CCMA)


Què passarà amb el transport?

Mentrestant, les companyies que es dediquen al transport escolar també tenen alguns interrogants sobre la taula.

Ramon Sagalés, conseller delegat de Sagalés:

"Ara estem parlant amb les escoles com es volen fer les piscines, si hi haurà sortides escolars... Això tenim dubtes sobre com serà. Però el que sí que tenim clar és que el dia 14 comença el transport escolar."

El transport escolar ha de seguir totes les mesures de prevenció de la Covid (CCMA)

I és que tot i la incertesa, diversos sectors esperen amb candeletes la tornada a l'escola per tornar a tenir ingressos. És el cas de les companyies de transport de viatgers, que s'han vist molt afectades per la davallada de l'ús del transport públic i tampoc han vist com s'activava el transport discrecional a l'estiu, ja que no hi ha hagut turisme. Ara confien que la tornada a l'escola faci moure la roda. Així ho explica Sagalés:

"Si la gent va a l'escola, la gent també va a treballar i tot es comença a moure."

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut