National Police officers intervenening in a school in Barcelona on October 1, in a video viewed on Wednesday in the Supreme Court
National Police officers intervenening in a school in Barcelona on October 1, in a video viewed on Wednesday in the Supreme Court
Madrid

Les càrregues policials de l'1-O es visionen finalment al Suprem

Josep Maria CampsActualitzat

Després dels últims vídeos demanats com a prova per part de l'Advocacia de l'Estat, aquest dimecres al matí, al judici del procés ha arribat l'hora dels vídeos proposats per les defenses.

Primer s'han visionat els de la llista demanada per Andreu Van den Eynde, de la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Els dos primers han estat de Joan Ignasi Elena i Jordi Cuixart defensant el civisme i el pacifisme del moviment independentista.


Després s'han començat a veure tot de vídeos d'actuacions policials de l'1-O, les que el president del tribunal, Manuel Marchena, no va voler que es contrastessin amb les declaracions de la fase testimonial.

Els primers han estat de centres escolars de Barcelona, com és el cas de l'escola Infant Jesús i l'IES Pau Claris, que es va fer famós per l'actuació policial a les escales de l'entrada.

Recuperem imatges d'aquest desallotjament. A la sala es veuen els mateixos fets des d'un altre punt de vista:


També s'ha mostrat com a l'Escola Pia de Sant Antoni, també a Barcelona, la comitiva judicial sendú material electoral mentre els ciutadans asseguts a terra canten "Els segadors".

A l'exterior, els vídeos mostren càrregues policials contra els manifestants, que reaccionen amb insults i crits contra els agents. També se senten càntics com "Som gent de pau" o "Som persones normals votant":

 

També vídeos de la Conselleria d'Ensenyament, a Barcelona, que l'1-O va ser col·legi electoral i hi va intervenir la Policia Nacional.

Entre crits de "No passaran" i "Volem votar", els agents aixequen i empenten els manifestants de totes les edats, i s'hi pot veure l'exconsellera Clara Ponsatí:


Una altra actuació policial de Barcelona que s'ha pogut veure al Suprem és la de l'Escola Orlandai, en la qual es veu com agents de la Policia Nacional disparen bales de goma:


Durant el visionat de les imatges, Van den Eynde ha anat renunciant a bona part dels vídeos del llistat que havia demanat.

Sí que s'han vist imatges de les càrregues de la Guàrdia Civil a Sant Carles de la Ràpita, on hi va haver 40 ferits. Aquesta és la notícia que va emetre llavors TV3:


Al Suprem han pogut veure com la gent concentrada davant el col·legi electoral va cantar "Els segadors" davant dels agents:

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut