Una parada de llibres a Girona el Sant Jordi de l'any passat
Una parada de llibres a Girona el Sant Jordi de l'any passat (ACN/Aleix Freixas)

Lectures recomanades en temps de desescalada: de la narrativa juvenil a la poesia

Pere Gaviria/Ignasi GayaActualitzat

Les llibreries tornen a estar obertes després de setmanes d'aturada en sec. Coincidint amb aquesta lenta recuperació de la "nova normalitat", hem preguntat als lectors quins són els darrers llibres que més els han agradat.

 

Narrativa en català

Recomanen lectors de l'Ateneu Cultural Calero de l'Ametlla de Mar

"L'abisme", Carla Gràcia. Univers

Metaliteratura en una història amb un escriptor com a protagonista. El seu matrimoni s'ensorra i és incapaç d'escriure. Ja no queda res d'aquell autor que va transformar tota la ràbia que sentia per una infantesa trencada en una novel·la que el va convertir en la veu d'una generació. Un matí, dos policies l'informen que la seva mare, que el va abandonar quan era petit, ha aparegut morta. L'autòpsia revela que abans de morir es va empassar una pedra, una pedra que amaga secrets d'una vida que l'Octavi pensava oblidada.

"Gina", Maria Climent, L'Altra

Debut d'aquesta escriptora d'Amposta, escrit en ebrenc. Història amb elements autobiogràfics d'una noia que li diagnostiquen esclerosi múltiple i es planteja ser mare. Lluny de ser un drama, és una narració amb molt sentit de l'humor que ressegueix l'evolució de la protagonista.

"Paraules que tu entendràs", Xavier Bosch. Columna

Un retrat esmolat de la convivència. Una novel·la que explora les relacions de parella, els secrets de cadascú i l'ús que fem de la veritat. Amb una combinació de tendresa i ironia, de nostàlgia i recerca constant de la bellesa, els personatges es mouen disposats a emocionar-nos.

"A mig camí de la incertesa", Josep M. Tibau. Cossetània

Recull de contes, un gènere amb què aquest autor de Tortosa se sent molt còmode. Amb una gran capacitat de síntesi per concretar emocions en poques línies, que arriba al límit amb els nanocontes. El llibre és un catàleg d'emocions i personatges a la corda fluxa de la vida, sense drames ni estridències.

"L'esperit del temps", Martí Domínguez. Proa

Guanyadora del Premi Òmnium de novel·la, reflexiona sobre les foscors de la naturalesa humana a través d'un metge austríac que posa les seves investigacions al servei dels nazis.

"Ignot", Manel Baxauli. Periscopi

Mateu, un pintor en hores baixes, rep l'encàrrec d'il·lustrar els textos d'un escriptor. Però qui és aquest escriptor? A poc a poc, en Mateu descobrirà un personatge humil, però fascinant, un geni desconegut. Una novel·la al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració.

"Fills de la terra dura", Daniel Palomeras. Comanegra

Una nova aproximació a la vida de Jacint Verdaguer sense mitificació i construint, també, el retrat de l'època.

 

 

Poesia 

Recomanen lectores de poesia de les Borges Blanques

"Feliç", Nicolau Dols. Godall Edicions

Un poemari de llenguatge acurat, cridat a convertir-se en un clàssic.

"L'alè misteriós", Margaret Atwood. Edicions de 1984

Mostra de la poesia precisa i incisiva de l'autora canadenca, traduïda per Montserrat Abelló, que la va conèixer personalment en un congrés celebrat a Barcelona el 1992.

"Les beceroles successives", Ramon Boixeda. Edicions 62

Els cinquanta-sis poemes del llibre es proposen al lector com una seqüència multicairada. Cadascun d'ells és un poema autònom, però no costa veure-hi capes diverses de sentit, que apunten motius que es van desplegant al llarg de tot el llibre.

"Paral·lel Rivers", Màrius Torres. Ed. Fonoll

Antologia bilingüe en català i anglès que recull una selecció de poemes escrits entre el 1935 i el 1942 a cura del crític i traductor Sam Abrams.

"Llibres de poesia", Carles Riba. Edicions 62

Antologia de tota la poesia del mestre, inclosos do que van quedar inèdits, acompanyats per tots els comentaris que va deixar fets en lectures, cartes o assaigs de cadascun dels poemes.

"Contra l'autodestrucció", Toni Roca. Ed. Viena

Una altra antologia, en aquest del poeta eivissenc Toni Roca, qualificat sovint d'inclassificable.

"Salsa", Adrià Salas. Rosa dels Vents

Els poemes que no s'han arribat a convertir en cançons d'Adrià Salas.

 

 

Àlbum il·lustrat

Recomanats per nens i nenes del grup de lectura de la llibreria Petit Tresor de Vic

"El gran llibre dels ocells", Yuval Zommer. Editorial Joventut

Tots els ocells volen? Els lloros parlen? Un llibre que dona resposta a aquestes i moltes altres preguntes, a més d'informació sobre com viuen, cacen i viuen els ocells de tot el món.

"1, 2, 3... culs!", Annika Leone i Bettina Johansson. Gato Sueco Editora

Divertit conte sobre un dia a la piscina. I també sobre els nostres cossos i la nuesa. Un llibre que ens anima a acceptar-nos i a gaudir dels nostres cossos tal com son.

"Off", Xavier Salomó. Ed. Flamboyant

Un àlbum sense paraules sobre els riscos de l'energia nuclear. A través d'una sèrie d'imatges, s'explica com una nena aconsegueix retornar la vida a un paisatge gris i monòton fruit de l'energia nuclear.

"Les coses que se'n van", Beatrice Alemagna. Ed. Combel

A la vida hi ha moltes coses que se'n van, que canvien o que passen. Totes menys una, l'amistat.

"El venedor de felicitat", Davide Calì i Marco Somà. Libros del Zorro Rojo.

El senyor Colom en reparteix en camioneta i sense descomptes.

"La gabia", Germán Machado i Cecilia Varela. Andana.

Una al·legoria dels límits de la llibertat i de la percepció que en tenen adults i infants.

"La bellesa del final", Alfredo Colella i Jorge González. A Buen Paso.

Una tortuga descobreix que, encara que moltes coses s'acabin, sempre pot quedar la bellesa.

 

 

Narrativa en castellà

Recomanen lectors del club de lectura de la biblioteca municipal de Palafrugell

"A lo lejos", Hernán Díaz. Editorial Impedimenta

Amb aquest western —que és, alhora, un antiwestern—, Hernán Díaz desafia les convencions i els estereotips i ens regala un retrat radical del desarrelament. Un relat emotiu que és alhora una profunda evocació de l'aïllament, una novel·la de supervivència i una història sobre la devastació que va acompanyar el somni americà. L'argument és senzill: un jove suec travessa els Estats Units a principis del segle XIX. Ho fa perquè busca el seu germà. Al llarg de la ruta a través de les grans extensions del territori nord-americà, es creuarà amb buscadors d'or, indis, estafadors, naturalistes, fanàtics religiosos i bandits.

"Agujeros en la luna", Antonio López. Editorial Milenio

Aquesta és la primera incursió d'Antonio López en el camp de la narrativa. Però ningú ho diria, perquè aquest text exhibeix un notable dinamisme narratiu. La novel·la barreja ingredients de comèdia esperpèntica, novel·la històrica i llibre detectivesc. I tot gràcies a una trama que s'inicia amb el singular testament del cacic carlista d'una vall perduda del Pirineu. Això sí, després, els fils narratius es creuen a llocs diversos com Pamplona, Osca o Barcelona.

"Progenie", Susana Martín Gijón. Editorial Alfaguara Negra.

Novel·la policíaca que es desenvolupa a partir de l'assassinat d'una inspectora de policia. Tots els indicis apunten a la seva exparella, un maltractador psicològic. Però l'autòpsia revelarà detalls sorprenents. La novel.la conté elements de denúncia social. I parla d'assumptes que no acostumen a aparèixer en novel·les d'aquest gènere, com ara el pes de la maternitat o les custòdies compartides.

"El orfebre", Ramon Campos. Editorial Planeta

Barcelona, últims anys del segle XIX. Un jove de 17 anys treballa al taller d'orfebreria del seu pare. Educat en l'ofici des de ben petit, l'espera un futur prometedor en el camp de les pedres precioses. Però la seva vida experimenta un tomb quan coneix a la filla d'un aristòcrata. La novel·la no només s'ambienta a Barcelona, sinó que també ho fa a altres capitals com Amsterdam o Ciutat del Cap. Parlem, doncs, d'una novel.la d'aventures, de creixement i d'amor.

"Listas, guapas, limpias", Anna Pacheco. Editorial Caballo de Troya

Amb la seva primera novel.la, la periodista Anna Pacheco ens ofereix una sarcàstica reflexió sobre la consciència de classe, el feminisme, els suposats avenços socials i l'entrada en l'edat madura. Tot plegat a través de la mirada d'una estudiant que torna a l'humil barri on es va criar.

"La travesía de las anguilas", Albert Lladó. Editorial Galaxia Gutenberg

Aquesta novel·la ens explica la vida d'un grup d'adolescents d'un barri marginal de Barcelona a principis dels anys 90. Parlem, doncs, d'un d'aquests no-llocs nascuts al franquisme tardà, fruit de la falta d'escrúpols dels especuladors immobiliaris i també de la indiferència de les autoritats. Com altres barris oblidats de la ciutat olímpica, podríem dir que aquest és el pati de les males herbes que la façana turística no pot tapar del tot.

"No entres dócilmente en esa noche quieta", Ricardo Menéndez Salmón. Editorial Seix Barral.

Ricardo Menéndez Salmón és una de les veus més destacades de la narrativa espanyola dels últims anys. Ara, en plena maduresa literària, es capbussa en les llums i les ombres del seu pare. El llibre comença quan el progenitor de l'escriptor agonitza en una habitació. El fill, llavors, comença a reconstruir la seva existència, seguint l'exemple de grans autors com Philip Roth, Amos Oz o Peter Handke.

 

 

Narrativa juvenil

Recomanen lectors del club de lectura de la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

"El curiós món de la Calpurnia Tate", Jacqueline Quelly. Editorial La Galera

La Calpurnia és una adolescent que viu a la granja familiar de Texas. Allí, malgrat que té poques opcions, vol arribar a ser científica. Però s'enfronta amb un món antic ple de prejudicis (som al segle XIX) que no li posarà les coses fàcils. Parlem, per tant, d'un llibre amb una mirada feminista i revindicativa. Tot plegat en un ambient pintoresc on no falten les baralles de gossos... i també d'armadillos.

"Un batec alhora", Sharon Creech. Pagès Editors

L'Annie té dotze anys. Li agrada córrer descalça amb el seu amic Max, passar l'estona amb el seu avi i dibuixar. Però les coses comencen a canviar: en Max sempre està empipat, el seu avi perd la memòria i la seva mare espera un nen. Mentre fa els deures que li ha posat la professora d'art —dibuixar la mateixa poma cada dia durant cent dies—, l'Annie descobreix que és capaç d'adaptar-se als canvis. Una novel·la càlida, escrita en vers lliure, sobre l'amistat, la família i els canvis.

"Dunes (Diari d'un altre estiu)", Muriel Villanueva. Editorial Babulinka Books

Han passat dos anys des que la Duna va començar a escriure el seu diari. Ara té 14 anys. Ara s'entén millor a si mateixa, i al món potser. Però la seva amistat amb el Max ha madurat i els sentiments d'amor entre tots dos comencen a complicar-se. En aquest diari d'un altre estiu, Duna s'adona que créixer implica entreveure la complexitat del món. Però també que l'actitud enfront de la vida pot marcar una gran diferencia en les conseqüències d'allò que ens passa i sentim.

"Otras maneras de usar la boca", Rupi Kaur. Editorial Espasa

Nascuda a l'Índia, Rupi Kaur és una de les revolucions poètiques dels darrers temps amb més impacte en l'escena literària actual. La seva obra té com a eix central el tractament del dolor, la discriminació, l'abús del poder, el compromís polític i social i, sobretot, la dona com a nucli vertebrador de tota la seva poètica.

"La Victòria somia", Timothée de Fombelle. Editorial Nórdica Libros

La Victòria és una lectora voraç. Somia amb duels i persecucions, amb missions perilloses... o que un alienígena s'emporta la seva germana per sempre. Però, per desgràcia, viu en un poble tranquil i avorrit. Un dia, tammateix, comencen a succeir coses inexplicables. Definitivament, algun fet extraordinari ha de passar.

"Xaval gras es menja el món", K.L. Going. Edicions de 1984

En Troy Billings té disset anys, pesa 134 quilos, va curt d'amics i, de tan poca cosa que se sent, està a un pam de llançar-se a la via del metro. L'atura en Curt MacCrae, un geni de la guitarra que ha deixat penjats els estudis, en fi, un dropo que reuneix totes les condicions per arribar a ser una llegenda del punk. I tant se val que el pare d'en Troy pensi que el nou amic del seu fill camina pel costat perillós de la vida o que el seu germà el consideri el perdedor més gran de Manhattan, el cas és que en Curt l'ha enrolat a la seva banda i hi tocarà la bateria: la història de la música està a punt de canviar per sempre, però no tant com ho farà la vida d'en Troy Billings, el xaval gras que es menja el món.

 "El jardí de mitjanit", Philippa Pearce. Viena Edicions

Per culpa del xarampió del seu germà, en Tom es veu obligat a passar l'estiu a casa d'uns oncles que viuen allunyats de tot i no tenen fills. Així que s'avorreix molt. Una nit, desvetllat del tot, sent com el rellotge toca les onze, les dotze i... les tretze! Sorprès i desorientat, es lleva, mira per la finestra i descobreix que al voltant de la casa tot ha canviat i ara hi ha un fantàstic jardí que de dia no hi era. I llavors, entre els arbres, veu unes siluetes. ¿Què són? ¿Fantasmes? ¿O potser és que el fantasma és ell?

ARXIVAT A:
LiteraturaCoronavirus Desescalada
Anar al contingut