L'atzucac independentista: com s'arriba a la Diada del 2021

Antoni d'ArmengolActualitzat

Els millors resultats percentuals per a l'independentisme en uns comicis, el 52 per cent del vot, arriben després d'anys de conflicte sostingut. Al debat sobre el lideratge, a l'independentisme s'hi afegeix un debat sobre el projecte polític, més enllà del referèndum i l'amnistia, i una profunda divisió entre partits.

Tot i que la crisi ve de molt lluny, la investidura de Pedro Sánchez a Madrid, que facilita Esquerra amb l'abstenció, defineix el curs polític, marcat pel que hauria de ser el diàleg entre governs.

La investidura fallida de Pere Aragonès al març, però, va tornar a evidenciar la divisió independentista. Una divisió que s'escenifica diàriament als passadissos del Parlament durant més de tres mesos, amb unes agòniques negociacions que fins i tot involucren els comuns, com a mesura de pressió.

La condició de presos dels principals negociadors tampoc no hi ajuda gens. I, en una sortida de Lledoners, Jordi Sànchez tanca l'acord amb Pere Aragonès. Un acord amb data de caducitat de dos anys, imposat per la CUP.

Un mes després, arriba l'indult atorgat pel govern espanyol. Un gest per obrir el diàleg, que no s'acaba de concretar fins a la trobada de la comissió bilateral. El pla per impulsar el diàleg arrenca lentament, mentre que l'exili viu les primeres crítiques internes.

La taula de negociació és el full de ruta de l'independentisme al govern, tot i no confiar-hi gaire. L'activisme, però, no ofereix un pla alternatiu.

La crisi de l'aeroport i els Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu evidencien novament les diferències. Tot i que el govern intenta mantenir -ara sí- un criteri unificat, els partits especulen sobre anar a manifestacions en contra. Finalment, la negativa del govern espanyol a invertir al Prat s'ha convertit en el millor aglutinador entre les conselleries de la Generalitat.

La reunió de la taula negociadora, però, sobretot, el debat de política general i el possible suport de la CUP als pressupostos són els fets que marcaran la trajectòria dels pròxims mesos.

ARXIVAT A:
Procés català11S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut