Angela Merkel durant el seu discurs al Bundestag aquest dijous (Reuters/Annegret Hilse)

L'aposta per la solidaritat europea de Merkel per fer front a la "coronacrisi"

La cancellera alemanya demana a la Comissió Europea que dissenyi un programa de conjuntura econòmica europeu que requeriria una "modificació dels tractats europeus"

Oriol SerraActualitzat

Abans de cada cimera europea, la cancellera alemanya, Angela Merkel, es dirigeix a la cambra baixa federal, el Bundestag, per explicar l'agenda de la reunió de caps d'estat i de govern europeus a Brussel·les.

En aquesta ocasió, ho ha fet abans de la vídeocimera europea. Merkel ha començat referint-se a la gestió de la "coronacrisi" en clau domèstica i ha advertit als estats federats que estan actuant "massa embalats" amb la reobertura de comerços i la represa de l'activitat perquè "encara som a la primera fase de la pandèmia".


Reforçar els mecanismes d'impuls econòmic europeus

La segona part del discurs ha anat dirigit a la política europea. Un cop més, Merkel ha insistit que "a Alemanya només li anirà bé si a Europa li va bé". Fins i tot ha afirmat que "la UE és una comunitat unida pel destí".

La cancellera s'ha mostrat partidària de demanar a la Comissió Europea que dissenyi un programa de conjuntura econòmica europeu per  fer front als reptes econòmics de cara als pròxims anys i de fer una injecció als pressupostos europeus des dels pressupostos de cada estat membre.

Això requeriria, segons ha explicat, una "modificació dels tractats europeus". De moment, ha dit, cal donar celeritat a les ajudes de 500.000 milions d'euros acordades fins ara a escala europea i ha afirmat que els diners haurien de ser damunt la taula l'1 de juny.

"M'alegraria que poguéssim dir que els diners hi seran l'1 de juny. Es tracta d'ajuda per a petites i mitjanes empreses. Es tracta de línies de crèdit i també de diners pels treballadors que no poden treballar en alguns estats membre que potser no disposen dels recursos financers i que poden ajudar molt els treballadors i treballadores."


En el seu discurs en seu parlamentària, Merkel ha recordat que la situació actual va per a llarg i que ara és el moment que cadascú es defineixi sobre "quin és el model d'Europa que es vol" i ho ha reblat amb un missatge optimista: "Junts com a societat i com a Europa aconseguirem dominar aquest gran repte".

D'altra banda, Merkel també s'ha felicitat perquè Alemanya ha demostrat la seva solidaritat europea acollint més de 200 pacients italians, francesos i holandesos i enviant material mèdic a Itàlia i a Espanya.

Merkel durant el seu discurs al Bundestag ((Reuters/Annegret Hilse))


Crítiques moderades des de l'oposició al Bundestag

El principal partit de l'oposició, Alternativa per Alemanya (AFD), ha criticat les mesures anticoronavirus i les ha titllat de "perilloses" tant per a la democràcia com per a la salut.

El seu líder parlamentari, Alexander Gauland, exmilitant de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Merkel, ha arribat a insinuar que les "normes de distanciament social" pensades per aturar l'expansió de la pandèmia poden estar provocant "un gran nombre de morts", per exemple, "per depressió".

També ha afirmat que cal deixar de retallar drets constitucionals a través de les mesures anticoronavirus, en una mostra més del populisme erràtic que pràctica aquesta formació política.

ARXIVAT A:
Angela MerkelAlemanyaCoronavirus Unió EuropeaComissió Europea
Anar al contingut