Gala, Dalí i Dior compartint taula

L'amistat entre Christian Dior, Salvador Dalí i Gala, descoberta en una exposició a Púbol

Aquesta relació entre els tres es podrà veure al castell que va regalar Dalí a la seva musa Gala

Salvador Dalí, Gala i el cèlebre modista Christian Dior van tenir una relació d'amistat que no és gaire coneguda. Una exposició temporal al castell de Púbol descobreix el que tenen en comú i mostra diversos vestits de Gala de la col·lecció Dior que no s'havien exposat mai en aquest escenari.

El cèlebre modista Christian Dior va ser dels primers que van apostar per Dalí exposant obra seva a París. Sí, Christian Dior, abans que modista, va ser galerista a París als anys trenta. Dior creu en Dalí des del primer moment i exposa un oli titulat "Començament automàtic d'un retrat de Gala".

Primera obra de Dalí que exposa Dior

Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, explica que Dalí diu que Dior va vendre algunes de les seves obres; obres que fins aleshores es consideraven invendibles.

"A partir d'aquí va créixer la relació i a l'any 47 Dior presenta el "new look" a Nova York i Dalí, que també és a la ciutat, continua aquesta relació. Són exponent d'una reivindicació del mestratge i d'una perfecció tècnica."

 

Quan es retroben als Estats Units, tots dos ja són personatges cèlebres. Dior acaba de presentar la seva primera col·lecció "new look", una revolució en la manera de concebre l'estètica femenina: torna la cotilla, marca els malucs i s'allarguen les faldilles: és la dona flor.

Gala sucumbeix als encants de Dior, amb vestits com un de blanc nacrat i brodats negres.

Gala amb vestit de Dior

I torna a demostrar la seva devoció amb un abric vermell o portant un altre conjunt de dues peces la nit de Nadal, amb escates de colors, que, segons Dalí, és la cosa més difícil de pintar del món.

Dalí pintant un conjunt de dues peces amb escates de colors de Dior

Aguer explica que Gala és una apassionada de la moda, igual que Dalí, i la utilitzava molt en aquest sentit. I afegeix que la musa de Dalí, a través dels vestits de Dior, transmetia una determinada imatge i, fins i tot, és metamorfosava.

I art i moda exploten el 1951 en un palau de Venècia. Va ser el ball del segle, una festa de disfresses amb la flor i nata de l'alta societat. I aquí Gala, Dalí i Dior hi entren amb les disfresses dels gegants dissenyades per Dior i que Dalí conserva al taller de Portlligat durant més de vint anys.

Disfresses dels gegants dissenyades per Dior

El castell de Púbol que Dalí va regalar a Gala torna a obrir les portes fins al gener de l'any 2021. Obre descobrint la relació entre Dalí, Gala i Christian Dior.

 

ARXIVAT A:
ModaArt
Anar al contingut