L'agenda del judici: Torrent, la cúpula policial i la secretària judicial del 20S

Entre els testimonis clau del judici del procés, Millo, Puigserver i Pérez de los Cobos

Actualitzat

El judici del procés es reprèn aquest dilluns amb la declaració del president del Parlament, Roger Torrent, i la del vicepresident de Cs, José María Espejo Saavedra. La setmana que ve també hi haurà els interrogatoris als comandaments policials de les forces de seguretat espanyoles que van actuar l'1 d'octubre.

La Junta de Seguretat de Catalunya que es va convocar el dia 28 de setembre del 2017, tres dies abans de l'1 d'octubre, va fer evident la diferència de criteri sobre com havien d'actuar els cossos policials el dia del referèndum. Aquesta setmana, tres dels assistents a aquella reunió declararan al Suprem: asseguts amb el coronel Pérez de los Cobos en primer terme, que declararà dimarts com a responsable de la coordinació dels cossos policials.

 

 

El primer a respondre les preguntes de les acusacions i les defenses serà José Antonio Nieto, llavors secretari d'Estat de Seguretat, el número 2 del Ministeri de l'Interior. Per llei, d'ell depenia el comandament de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, coordinar-los i supervisar-ne els serveis que fessin.

També passaran per la sala segona del Suprem l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i el secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, que després va ser supervisor de l'aplicació de l'article 155 i qui interlocutava directament amb la cúpula dels Mossos d'Esquadra.

Segons ha declarat Soraya Sáenz de Santamaría en el judici del procés, els dies clau era Millo qui la informava sobre què passava a Catalunya.

Les declaracions giraran al voltant de qui va provocar la violència l'1 d'octubre. Les defenses responsabilitzaran els comandaments de l'operatiu policial i les decisions que van prendre, mentre que les acusacions l'atribuiran a l'organització del referèndum i assenyalaran els acusats, com ja van fer -en un sentit i l'altre - l'exministre Zoido i l'exconseller Joaquim Forn.

 



Una de les més esperades és la del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, a qui l'exministre Zoido va passar la responsabilitat del contingent policial de 6.000 agents desplegat la tardor del 2017, a Catalunya. Ell declarà dimarts, un cop hagin declarat  els altres tres testimonis i un cop li hagin traslladat, o no, la responsabilitat de tot l'operatiu policial.

Coordinador de l'operatiu policial de l'1 d'octubre, Pérez de los Cobos ha declarat com a testimoni en dues ocasions: una, en aquesta causa contra els líders independentistes, quan encara s'estava investigant; l'altra, a l'Audiència Nacional, en la causa contra el major Trapero. En alguns aspectes va donar dues versions diferents o, fins i tot, oposades. Per això pren més interès el que pugui dir ara.

També declararà Sebastián Trapote, comissari en cap de la Policia Nacional a Catalunya, ara jubilat. És el comissari que, quan va prendre possessió del càrrec, el 2015, va dir que treballaria per la cooperació entre els diferents cossos policials i que ha viscut, en canvi, l'època de més distància i conflicte. També va veure com el mateix ministeri li treia capacitat de decisió l'1 d'octubre i li enviava Diego Pérez de los Cobos.

Encara que l'arribada de Diego Pérez de los Cobos podia ser més desconcertant per al responsable a Catalunya de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo, perquè s'havia de sotmetre a les decisions d'algú que tenia menys rang que ell; situació poc habitual a la Guàrdia Civil. Gozalo és tinent general, el màxim rang dins de la Guàrdia Civil.

Es prendrà declaració també al comissari dels Mossos Manuel Castellví, responsable en aquell moment de la Comissaria General d'Informació. Ara està en segona activitat. Era el responsable de la unitat que va portar els papers a la incineradora.

També està previst que declarin Emili Quevedo, Comissari de la Comissaria General Tècnica de Planificació i Seguretat; Cristina Manresa, Comissària de l'Àrea Regional Metropolitana Nord (inclou tot el Vallès i la zona de Granollers) investigada per desobediència per un jutjat de Sabadell en una causa sobre l'1 d'octubre, i Montserrat del Toro López.

També ha de declarar aquesta setmana, dimecres, la secretària judicial, ara dita lletrada de l'administració de Justícia, del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que va participar en l'escorcoll al Departament d'Economia. Va saltar el mur del terrat per sortir de la conselleria, és la testimoni en majúscules que dóna forma a la violència del 20 de setembre.

Una setmana plena de testimonis de la cúpula policial en què es tractarà si hi va haver violència el 20S i l1'-O.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut