L'advocacia de l'Estat: "Estem davant d'un judici penal amb totes les garanties"
L'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, aquest dimecres al Tribunal Suprem
Madrid

L'Advocacia de l'Estat: "Estem davant d'un judici penal amb totes les garanties"

Rosa María Seoane nega que s'hagin vulnerat drets fonamentals dels acusats

Josep Maria CampsActualitzat

En el segon dia del judici contra els líders independentistes acusats de rebel·lió, i després de les exposicions dels fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, aquest dimecres ha arribat el torn de l'Advocacia de l'Estat, de la qual s'ha encarregat Rosa María Seoane. 

 

Al començament de la seva exposició, Seoane ha assegurat que aquest és un judici "amb totes les garanties":

"Estem avui aquí perquè hi ha hagut fets que són constitutius de delicte. Estem davant un judici penal amb totes les garanties."


Seoane critica "l'afany d'internacionalitzar" el cas

En resposta a les al·legacions de les defenses, Seoane ha assegurat que l'Advocacia de l'Estat està plenament legitimada per exercir com a acusació particular.

La representant de l'Estat també ha criticat l'"afany d'internacionalitzar" el cas per part dels acusats, apel·lant "directament" a les directives de la UE:

"Ens trobem amb una nova apel·lació impròpia, amb una mena de dret comunitari creatiu en el qual pretenen, en aquest afany d'internacionalitzar aquest assumpte en concret, portar al tribunal de justícia de la UE una qüestió que és de dret intern i que no té legalitat externa."

 

No hi ha vulneració de drets fonamentals

Després d'elogiar les exposicions dels fiscals, Seoane ha reiterat que no s'ha vulnerat el dret a la doble instància, perquè que es faci el judici al Tribunal Suprem no és cap anomalia.

En aquest sentit, ha assegurat que aquest dret no és "absolut", sinó que hi ha casos excepcionals contemplats en l'ordenament jurídic, i que aquest n'és un.

Pel que fa a les al·legacions que afirmen que s'ha vulnerat la presumpció d'innocència, l'advocada de l'Estat s'ha referit a dos dels fets al·legats.

 

D'una banda l'autobús de Ciutadans contra l'hipotètic indult als acusats i de l'altra les declaracions de la responsable d'Espanya Global.

Seoane ha dit "que un autobús es passegi amb un lema no suposa cap vulneració", perquè aquest partit polític no és cap autoritat pública.

La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, fa poques setmanes va fer unes declaracions a la BBC en què va parlar dels acusats com si ja estiguessin condemnats.

Segons l'advocada de l'Estat, aquestes declaracions no es poden interpretar en sentit literal, sinó en el seu context, i ha fet referència a una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre un cas similar.
 

Després de l'Advocacia de l'Estat, ha agafat la paraula el representant de Vox

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut