València

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua publica la primera gramàtica normativa

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha publicat la seva gramàtica normativa. L'AVL l'ha presentat com un dels pilars bàsics de la institució, "moderna i plural i fruit del consens de tots", segons han afirmat. Per tant, no és una gramàtica secessionista, sinó que fa equilibris per donar preferència a les formes valencianes, però sense sortir de la llengua catalana estàndard. D'aquesta manera s'ha aplicat el consens per no donar arguments als sectors que alenen el conflicte lingüístic.

Actualitzat
La gramàtica prioritza les formes del valencià general, però al mateix temps no perd el nord d'una llengua catalana estàndard. Té de fonamental que reuneix el consens de totes les sensibilitats de l'anomenat conflicte lingüístic. El mateix conseller de Cultura, Alejandro Font de Mora, que va entrebancar fa un parell d'anys el dictamen de la institució sobre la unitat del català, s'ha compromès ara a fer-li costat i ha afirmat que "totes les institucions públiques l'han de seguir".

De la seva banda, el responsable de la redacció de la gramàtica, Manel Pérez Saldanya ha subratllat que "no és la de ningú, vol ser la contribució al procés de construcció d'un model de llengua convergent i que dóna preferències a les formes valencianes, però que també descriu les variants usades a la resta de l'àmbit lingüístic". Finalment, ha conclòs que el text "és de consens".

Amb tot, els més puristes diran, diuen ja, que s'han fet concessions al blaverisme. Però els acadèmics asseguren que no hi haurà cap canvi en la normativa consolidada en l'estament educatiu.

Finalment, l'Acadèmia ha atret l'atenció per una qüestió purament filològica i no per ingerències polítiques. Ara, només queda que la gramàtica serveixi perquè es faci més ús de la llengua. Aquest ha estat el desig de la presidenta, Ascensió Figueres, que ha indicat que el C9, el canal de televisió autonòmic de València "hauria de ser al cent per cent en valencià".

L'Acadèmia ha publicat també un diccionari ortogràfic i s'està treballant en el diccionari normatiu.
Anar al contingut