Exemplar de l'abella gegant de la resina damunt d'una flor
L'insecte és originari de la Xina i el Japó i s'ha expandit ràpidament (CREAF)

L'abella gegant de la resina, una espècie invasora amb expansió vertiginosa per Europa

Un estudi internacional amb participació del CREAF mostra que l'insecte s'ha escampat per bona part del continent i que augmentarà la seva presència els anys vinents

L'abella gegant de la resina, una espècie exòtica procedent de l'Àsia, s'està expandint de forma vertiginosa per Europa. I malgrat que no és agressiva, els científics consideren molt important fer-ne un seguiment perquè serveixi de model per a altres espècies invasores.

Així ho afirma un estudi internacional, liderat per Julia Lanner, de la Universitat de Recursos Naturals i Ciències de la Vida de Viena, en què han participat Carlos Hernández-Castellano (CREAF-UAB) i Jordi Margalef-Marrasé (CREAF). S'ha publicat a Science of the Total Environment.

De nom científic "Megachile sculpturalis", és una abella solitària originària del Japó i la Xina. Pot arribar a mesurar una mica més de dos centímetres però, tot i això, no és agressiva.


El camí de l'abella gegant de la resina

La primera vegada que se la va trobar fora del seu hàbitat original va ser el 1994, quan va aparèixer a la costa est dels Estats Units. Es va expandir ràpidament i va arribar al Canadà.

El 2008 se la va observar a Franca i des d'aleshores ha colonitzat bona part d'Europa, fins a Hongria, Sèrbia i la península de Crimea. Els seus registres s'han multiplicat per deu en els darrers anys. El 2018 se la detectar per primera vegada a la península Ibèrica. Aquí es concentra a la costa est, tot i que s'espera que arribi aviat a la cornisa cantàbrica.

Les femelles fan els nius en forats que troben o que fan elles mateixes en els troncs d'arbres, tant vius com morts. Es creu que va arribar a Europa, molt probablement, pel transport marítim de fusta que tenia alguns nius a l'interior.

Exemplar de l'abella gegant de la resina
Aquest insecte pot superar els dos centímetres de longitud (CREAF)

Després, a part de trobar a molts llocs un clima semblant a les regions d'on procedeix, s'ha expandit gràcies a les vies de comunicació i a les ciutats densament poblades. Les carreteres amb arbres han servit per dispersar l'espècie i d'aquí les paraules del títol de l'article científic: "On the road".

A banda dels arbres, aquestes abelles són capaces d'utilitzar construccions humanes, com ara forats de maons, per nidificar. I poden extreure el pol·len, de manera pràcticament exclusiva, d'alguns arbres exòtics ornamentals, com l'acàcia del Japó o sòfora. Per tant, les activitats humanes faciliten l'expansió d'aquesta espècie.

Necessitat de control

El procés d'invasió a Europa, però, només acaba de començar i, segons els investigadors, "M. sculpturalis" ha colonitzat una petita part, el 25%, del territori potencial que és capaç d'envair.

Sembla que l'escalfament global no afavorirà l'àrea potencial d'invasió de l'espècie a Europa, però sí que en pot modificar la distribució. S'espera que tingui menor presència a les regions mediterrànies i més al centre i nord d'Europa, com ara a les illes britàniques.

Tot i que els danys ecològics i humans que pot originar l'abella gegant de la resina són limitats, els investigadors creuen que s'ha de monitoritzar l'espècie per generar més coneixement científic i avaluar correctament el seu estatus d'espècie exòtica invasora. A més, serviria per fer front a espècies invasores més perilloses:

"La 'Megachile sculpturalis' pot servir com un model poderós per a espècies pol·linitzadores invasores i per respondre a qüestions ecològiques en els camps de la biologia d'invasions i la gestió del risc."

Els autors demanen intensificar els controls i, sobretot, en les regions on encara no ha arribat. I destaca també la importància dels programes de ciència ciutadana per al seguiment d'aquesta espècie, com ara el que es fa a la França metropolitana.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEcologia
Anar al contingut